CNV hekelt gestunt met vleesprijzen

CNV Vakmensen vindt dat het afgelopen moet zijn met het gestunt met vlees. "Niet alleen de varkensboeren hebben daar last van", zegt CNV-onderhandelaar Frans van de Veen. "De vijftienduizend werknemers die in de vleessector werken, zijn hier net zo goed de dupe van."

De vakbond heeft begrip voor de actie van de varkensboeren, die dinsdagochtend een aantal slachterijen blokkeerden uit protest tegen de lage vleesprijzen die zij krijgen. De blokkades die varkensboeren bij slachterijen in Helmond en Boxtel hadden opgeworpen waren overigens van korte duur.

Een arts van de Voedsel en Waren Autoriteit wees hen rond 10.00 uur op de transportverordening, waarin staat dat varkens niet langer dan acht uur mogen worden vervoerd. "En de wagens stonden er al een tijdje", zegt een VWA-woordvoerder. De boeren gaven daar gehoor aan en lieten de transporten vervolgens door.

Volgens Van de Veen is iedereen erop gericht het vlees zo goedkoop mogelijk in de schappen te krijgen. "Maar dat kan natuurlijk niet ongestraft. De werknemers in de vleessector betalen daar uiteindelijk de prijs voor." Hun arbeidsvoorwaarden en de veiligheid komen volgens hem onder de druk te staan.

Consumenten staan er volgens de vakbondsman te weinig bij stil waar het vlees vandaan komt en hoe het er in slachterijen aan toegaat. De CNV'er vindt dat de grote supermarktketens meer verantwoordelijkheid moeten nemen en niet meer moeten stunten met lage vleesprijzen. Hij hoopt dat er in de hele keten - van boer tot consument - een discussie op gang komt om veranderingen teweeg te brengen.