P.C. Hooftprijs naar Henk Hofland

Henk Hofland heeft de P.C. Hooftprijs 2011 gewonnen. Dat heeft de Stichting P.C. Hooftprijs dinsdag bekendgemaakt. Volgens de jury heeft niemand zoals de 83-jarige Hofland de afgelopen zestig jaar 'zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura, én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild'.

Journalist, commentator, essayist, columnist en romancier Hofland is onder meer hoofdredacteur geweest van het Algemeen Handelsblad. Daarna werkte hij als freelancer voor diverse media, waarbij hij een reputatie van respectabel politiek commentator, columnist en publicist opbouwde. De 83-jarige, ook wel bekend onder pseudoniem S. Montag, schrijft wekelijks een politiek commentaar voor NRC en De Groene Amsterdammer.

Hofland kreeg in 1992 de Audax columnistenprijs. In 1996 ontving hij de Gouden Ganzenveer en in 1999 werd hij door collega's uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw.

De P.C. Hooftprijs is deze keer bestemd voor het essay. De jury van de P.C. Hooftprijs, bestaande uit Henk van Os, Jaap Goedegebuure, Sijbolt Noorda, Marja Pruis en Abram de Swaan, stelt verder over de winnaar van de prijs dat 'de paradox van Hoflands zowel gedistantieerde als geëngageerde houding wordt opgelost in de subtiliteit en de souplesse van zijn virtuoze omgang met het woord'.

De P.C. Hooftprijs wordt 19 mei, twee dagen voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), uitgereikt.