Regeringspartij wint verkiezingen Kosovo

Premier Hashim Thaci heeft met zijn Democratische Partij van Kosovo de eerste algemene verkiezingen in Kosovo gewonnen. De PDK kreeg 33,5 procent van de stemmen, vergeleken met 23,6 procent voor de nummer twee, de Democratische Liga van Kosovo. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die maandagavond bekend is gemaakt.

De uitslag betekent dat Thaci als eerste mag proberen een regering te vormen. Het vinden van een geschikte coalitiepartner kan echter nog knap lastig worden. De Democratische Liga verbrak eerder dit jaar de samenwerking en het is niet waarschijnlijk dat de breuk nu weer wordt geheeld. De Zelfbeschikkingspartij van nieuwkomer Albin Kurti lijkt evenmin een potentiële partner, ondanks een gemeenschappelijke nationalistische achtergrond. Blijven over de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo van voormalig opstandelingenleider Ramush Haradinaj, die 10,8 procent kreeg, en de Alliantie voor een Nieuw Kosovo van Behgjet Pacolli, met 7 procent van de stemmen.

Maar iets meer dan 45 procent van de 1,6 miljoen geregistreerde kiezers nam deel aan de verkiezingen. De Serviërs in het noorden bleven weg, maar die in enclaves elders gingen wel stemmen.

Buitenlandse waarnemers uitten twijfels of het bij de verkiezingen wel helemaal eerlijk is toegegaan. Doris Pack van het Europees Parlement wantrouwde in het bijzonder de uitslag in de centrale regio Drenica, een traditioneel bolwerk van de PDK, waar maar liefst 90 procent van de geregistreerde kiezers op de regeringspartij stemde. "Ik denk niet dat het mogelijk is, niet in een land als Kosovo waar wij een democratische structuur proberen op te zetten." De Amerikaanse ambassadeur Chris Dell merkte op dat in Drenica meer stembiljetten in de stembussen zaten dan er handtekeningen op de kiezerslijsten stonden.

EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton en Europees commissaris voor uitbreidingszaken Stefan Fuele feliciteerden de kiezers in Kosovo met de 'rustige en ordelijke wijze waarop het grootste deel van de verkiezingen heeft plaatsgevonden'. In een gezamenlijke verklaring lieten zij weten ernaar uit te zien om met de nieuwe regering samen te werken en een dialoog tussen Kosovo en Servië te faciliteren. De Kosovaarse leiders zeggen de onafhankelijkheid niet te zullen opgeven, terwijl Belgrado stelt dat Kosovo een deel van Servië is en blijft.


Regeringspartij wint verkiezingen Kosovo (Foto: Novum)