Russische premier Putin test F1-bolide

De Russische premier Vladimir Putin heeft gisteren een ritje gemaakt in een Formule 1-bolide. Hij moest in de buurt van zijn geboortestad Sint-Petersburg op een afgezette weg rijden in een Renault.

Putin had van te voren enkele aanwijzingen gekregen over hoe de auto te besturen. De 58-jarige premier kroop zelf achter het stuur en haalde uiteindelijk een maximale snelheid van 240 kilometer per uur. "Niet slecht voor een eerste keer," zei hij na afloop. Putin was nauw betrokken bij de onderhandelingen om de Formule 1 naar Rusland te halen. De eerste race staat in 2014 gepland in Sochi dat in hetzelfde jaar ook de Olympische Winterspelen organiseert.

Voor Putin speelde bij het rijden in een Formule 1-bolide ook een stukje imago mee. De Rus vertoont zich graag in sportief opzicht in het openbaar. Zo liet hij zien te kunnen judoën, reed hij paard in de wildernis, joeg hij en zwom hij in een ijskoude rivier. Ook was hij al eens co-piloot in een straaljager en vloog hij mee met een blusvliegtuig dat de bosbranden in Rusland bestreed.