Kroatië levert moordenaar Servische premier uit

Een man die verdacht wordt van de moord op de voormalige Servische premier Zoran Djindjic en verscheidene andere moorden is door Kroatië uitgeleverd aan Servië. Dat heeft de Servische politie woensdag gezegd.

De man, Sretko Kalinic, werd met een toestel van de Servische regering van Zagreb naar Belgrado gevlogen. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals het afsluiten van het verkeer door zwaarbewapende elitetroepen.

De uitlevering van Kalinic werd mogelijk nadat Servië en Kroatië, gezworen vijanden tijdens de Balkanoorlog, kortgeleden een uitleveringsverdrag tekenden. Het nieuwe verdrag moet voorkomen dat criminele figuren uit de Balkanlanden aan rechtsvervolging ontsnappen door zich in buurlanden verscholen te houden. Kalinic is de eerste Kroatische staatsburger die wordt uitgeleverd aan Servië.

Kalinic werd samen met tien anderen veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij de moord op Djindjic, de eerste democratisch gekozen premier van Servië. In 2008 werd de 26-jarige Kalinic veroordeeld tot nog eens veertig jaar cel wegens een aantal maffia-achtige moorden die werden gepleegd door de Zemun-clan die in de jaren negentig en rond de eeuwwisseling actief was.