[Tour] Van Impe wil veranderingen bergklassement

Lucien van Impe ergert zich aan het bergklassement in de Tour de France. De zesvoudig winnaar van de bolletjestrui zegt dat tegen de Belgische zender Sporza. "Ik vind het spijtig dat iemand zoals Anthony Charteau dat klassement wint, die op de grote cols gelost wordt. Een klimmer moet die trui winnen", stelt de 63-jarige Belg.

Charteau, die alleen als hij uitvalt de bolletjestrui nog mis kan lopen, staat dankzij veel ontsnappingen boven aan het bergklassement. Daarin pakt hij zoveel mogelijk punten om zich dan op de slotklim rustig aan naar boven te rijden. "Ik erger me daar een beetje aan", zegt Van Impe.

De tactiek van Charteau werd door Laurent Jalabert en Richard Virenque populair gemaakt. Die twee Fransen konden echter ook behoorlijk klimmen. "Er zijn geen grote klimmers meer, of ten minste maar een paar in de Tour", legt Van Impe de vinger op de zere plek.

"Misschien moeten ze bonificatieseconden geven op de bergen, zodat de toppers mee willen doen", oppert de tourwinnaar van 1976 een oplossing. "Ik weet niet of dat helpt. Er moet in elk geval iets gebeuren."