Spaanse overheid bemoeit zich niet met verdeling tv-gelden

Clubs uit de Primera Division moeten met betrekking tot de verdeling van tv-gelden zelf deals blijven sluiten met tv-maatschappijen. Kleinere clubs drongen erop aan om dat via de Spaanse overheid te gaan doen, maar die ziet daar vanaf.

In Spanje is het gebruikelijk dat clubs zelf deals sluiten met tv-maatschappijen, tot ongenoegen van kleine clubs. Grootmachten Real Madrid en Barcelona halen namelijk beide 150 miljoen euro binnen, wat ongeveer de helft van het totale tv-budget is.

Real en Barça willen echter meer. Samen met onder andere Atlético Madrid, Valencia en Sevilla willen de grootmachten zich splitsen van de Primera Division, zodat er geen duels tegen de 'kleintjes' worden gespeeld. Op die manier denken ze van tv-maatschappijen nog meer geld te kunnen krijgen.

De onderhandelingen over een opsplitsing worden gestart, maar zonder medewerking van de Spaanse overheid. "Ik denk niet dat de regering zich hiermee moet bemoeien", zegt Jaime Lissavetzky, minister van Sport, tegenover persbureau Reuters.