'3D-tv zorgt voor hoofdpijn'
3D-tv's zorgen voor hoofdpijn, vertonen allerlei technische mankementen en zijn slecht voor de portemonnee. Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerde analyse van de technologiesite Hardware.info, die de mogelijkheid kregen om een nieuw type 3D-tv van producent Samsung uit te proberen. 3D-tv's zijn de nieuwste hype op het gebied van media-apparatuur.
Shutterglasses
De 3D-tv's maken gebruik van zogeheten 'shutterglasses'. Hierbij zet men een bril op waarbij de glazen op een hoog tempo om en om zwart worden, zodat op deze manier 3D-beeld ervaren kan worden. Een direct nadeel hiervan is dat de omgeving donkerder wordt, vergelijkbaar met het effect van een zonnebril.
Hoofdpijn
Het grootste nadeel is echter dat het kijken van 3D met shutterglasses kan zorgen voor medische klachten. "Je krijgt er na een half uurtje een klein beetje hoofdpijn van", aldus Eric van Ballegoie van Hardware.info. Ook wordt 3D-tv gelimiteerd door de beperkte fysieke grootte van de tv zelf. "Je ziet het kader van de televisie, waardoor het moeilijk is om objecten echt uit de tv te laten komen."
Storing
Hardware.info ondervond daarnaast 'crosstalk' bij het kijken van 3D, omdat de shutterglasses niet per definitie aansluiten op de snel wisselende beelden die op de tv te zien zijn. Hierdoor kan 3D-beeld niet altijd optimaal weergegeven worden. Ook ziet de tv niet direct of het materiaal 3D is of niet. Dat moet handmatig worden ingesteld.
Niet goedkoop
Om 3D-tv te bekijken moet de consument flink in de buidel tasten: 3D-tv's zijn op dit moment al snel dubbel zo duur als vergelijkbare tv's zonder 3D, en om 3D-Blu-rays te bekijken moet er een nieuwe generatie Blu-rayspeler worden aangeschaft. Daarnaast zijn er de shutterglasses benodigd.
Shutterglasses in actie bij een 3D-tv