VVD en PvdA grootste partijen in peiling

De VVD haalt deze week in de peiling van Maurice de Hond 33 zetels, evenveel als de PvdA. Ze zouden als er nu verkiezingen worden gehouden beide de grootste partij worden. D66, dat al een tijd daalt in de peilingen, verliest er een en komt op elf. Het CDA blijft gelijk op 27 zetels en de PVV op zeventien.

Vorige week maakte de VVD in de Politieke Barometer van Synovate ook al een sprong. De partij van Mark Rutte steeg daarin van 27 naar 30 zetels. Een week daarvoor stonden de liberalen nog op 23. De PvdA steeg van 30 naar 32 zetels, het CDA leverde er een in en kwam uit op 29.

Volgens De Hond gebeurde er afgelopen week weinig op politiek gebied. Een coalitie van VVD, CDA en PVV zou nu een Kamermeerderheid van 77 zetels halen, evenveel als een coalitie van PvdA, VVD en D66.

Het vertrouwen in partijleider van de PvdA Job Cohen blijft dalen, zo blijkt verder uit de peiling. Bij zijn aantreden in maart was zijn rapportcijfer 5,9, maar dat is inmiddels gedaald naar 5,3. Rutte stijgt naar 5,2 en CDA-leider Jan Peter Balkenende naar 4,4. Rutte zou het steeds beter doen onder kiezers van CDA en PVV. Een grote meerderheid van de kiezers geeft overigens aan meer dan een partij kans op een stem te geven. Later in de maand volgt een aantal debatten tussen de lijsttrekkers. De verkiezingen worden op 9 juni gehouden.