Gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg

Gemeenten worden voortaan verantwoordelijk voor jeugdzorg in plaats van de provincies. Het kabinet hoopt hiermee een aantal 'hardnekkige knelpunten' in de jeugdzorg weg te nemen, maakte demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De afgelopen jaren viel in de Tweede Kamer steevast gemopper te beluisteren over de lengte van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Om de zorg zo goed mogelijk te organiseren, wordt de verantwoordelijkheid nu op termijn bij de gemeenten gelegd.

"Gemeenten zijn in staat hulp en zorg op buurtniveau te organiseren voor jongeren en hun ouders", stelt de bewindsman. "Ook kunnen zij jeugdzorg op maat combineren met bijvoorbeeld hulp op school, begeleiding naar werk en schuldhulpverlening."

De Centra voor Jeugd en Gezin worden als het aan Rouvoet ligt de spil van alle hulp en zorg voor de jeugd. Ouders en jongeren hoeven dan niet meer te kiezen waar zij aankloppen met vragen en problemen. Antwoorden op opvoedvragen en lichte hulp hebben die centra zelf in huis; de zwaardere gevallen worden doorverwezen naar specialisten.