Onrustige nacht in hoofdstad Kirgizië

Na een onrustige nacht waarin diverse schotenwisselingen plaatsvonden in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek verzamelden duizenden rouwenden zich vrijdag op het belangrijkste plein in de stad om de slachtoffers van het oproer deze week te herdenken.

Oppositieleiders werkten hard om hun controle over het Centraal-Aziatische land te verstevigen, terwijl president Koermanbek Bakijev nog altijd weigert de macht uit handen te geven. De president is naar het zuiden van het land gevlucht, waar hij nog altijd kan terugvallen op de steun van diverse clans.

Nieuwe onrust in Bisjkek -waarschijnlijk veroorzaakt door schermutselingen tussen plunderaars en veiligheidstroepen- leidde tot 67 gewonden, grotendeels schotwonden en hoofdwonden als gevolg van rubber kogels, aldus het ministerie van gezondheidszorg.

Ten teken dat Rusland de nieuwe regering steunt, belde de Russische premier Vladimir Poetin donderdag met oppositieleidster Roza Otoenbajeva, die de nieuwe regering voorzit.

De Amerikaanse president Barack Obama besprak de toestand in Kirgizië donderdag met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev, vlak voor beide leiders hun handtekening plaatsten onder een nieuw verdrag ter vermindering van hun kernwapenarsenaal.

Volgens het Witte Huis is het oproer in Kirgizië geen machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en Rusland. "Dit is geen anti-Amerikaanse coup, voor zover we weten", zei Witte Huis-woordvoerder Michael McFaul. "En dit is niet een of andere door Rusland betaalde staatsgreep, daarvoor is geen bewijs." Wat er gaat gebeuren met een Amerikaanse luchtmachtbasis in Kirgizië is vooralsnog niet bekend. In het verleden liet de Kirgizische oppositie weten de basis, die gebruikt wordt voor de strijd in Afghanistan, graag te willen sluiten.