Thaise 'roodhemden' plannen roerig weekend

De 'roodhemden' die in de Thaise hoofdstad Bangkok al dagenlang demonstreren tegen de Thaise premier Abhisit Vejjajiva hebben voor het weekend een massale protestactie aangekondigd. Morgen zal uit protest tegen Abhisits weigering op te stappen een gigantische kolonne auto's en vrachtwagens door Bangkok rijden.

Ook zullen de demonstranten weer met door hen zelf afgestaan bloed aan de gang gaan. Dit keer ligt het in de bedoeling een groot protestschilderij met het bloed te maken. Dit heeft een van de leiders van de protestbeweging, formeel het Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatuur genoemd, gezegd.

De afgelopen week heeft Abhisit de nacht doorgebracht op een legerbasis aan de rand van Bangkok, om aan de demonstraties in het centrum van de stad te ontkomen.

Leiders van de 'roodhemden', merendeels aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra, lieten eerder weten een klassenstrijd te gaan voeren tegen Abhisit. De betogers zijn hun acties, waarbij de afgelopen dagen met door hen zelf afgestaan bloed de regeringszetel en de ambtswoning van Abhisit werden besmeurd, in toenemende mate gaan bestempelen tot uitvloeisel van een conflict tussen de arme plattelandsbevolking en de rijke elite in Bangkok.

Thaksin, die in het buitenland verblijft om een gevangenisstraf te ontlopen, is mateloos populair, juist onder het arme deel van de bevolking, ondanks beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.