Van Gaal wil geloofwaardigere sport

Geen grensrechters meer. Dat is één van de baanbrekende ideeën die Bayern München-trainer Louis van Gaal in het Duitse Kicker heeft gelanceerd om het voetbal attractiever en eerlijker te maken. Ook zou de inworp moeten worden vervangen door een intrap en zou de penaltyserie moeten verdwijnen volgens de Nederlander.

Voor grensrechters is het onmogelijk geworden buitenspelsituaties altijd juist in te schatten, zo luidt de mening van Van Gaal. Voortaan zouden wedstrijden moeten worden geleid door twee scheidsrechters en een derde man aan de zijkant, die rechtstreeks in contact staat met hen.

"Die derde man volgt de wedstrijd met een computer die direct duidelijk maakt of iemand buitenspel staat of niet", betoogt Van Gaal. "Bij belangrijke beslissingen dient de techniek in plaats van de mens een oordeel te vellen. De techniek is per definitie onafhankelijk en objectief."

Met zijn ideeën wil Van Gaal met name de geloofwaardigheid van het voetbal vergroten. "De interesse voor voetbal is de afgelopen tien jaar wereldwijd enorm gegroeid. Die interesse moeten we koesteren. Het is gewoon niet eerlijk dat Ierland niet naar het WK gaat, omdat een handsbal van Thierry Henry niet wordt gezien. Of neem Zuid-Korea in 2002. Zij kwamen op het WK in eigen land drie keer verder omdat scheidsrechters drie keer een geldig doelpunt van de tegenpartij afkeurden."

Wat vooral opvalt, is zijn idee om de penaltyserie af te schaffen. "Penalty's zijn een loterij. Ik zie liever een 'gladiatorengevecht' ontstaan. Tijdens een verlenging moet elke ploeg om de vijf minuten een speler naar de kant halen. Vanaf de 115de minuut ontstaat er zo een zes-tegen-zes-situatie. En we voetballen door tot één ploeg een 'golden goal' maakt."

Overigens denkt Van Gaal niet dat zijn ideeën serieus zullen worden opgepakt door de 'oude heren' van de FIFA. De wereldvoetbalbond maakte afgelopen weekend duidelijk niet over te gaan tot invoering van technische hulpmiddelen in het voetbal.