Wolken verbergen maansverduistering

De beperkte maansverduistering van vanavond voltrekt zich vrijwel onzichtbaar. Volgens het KNMI is het in het hele land te bewolkt om iets te kunnen waarnemen. Pas in de nachtelijke uren komen lokaal wat opklaringen voor, maar dan is de maansverduistering allang voorbij.

Om 20.23 uur was er een hapje uit de maan verdwenen, een stukje van 8 procent. Een maansverduistering doet zich voor als de zon, de aarde en de maan op dezelfde lijn staan, met de aarde in het midden. Gewoonlijk weerkaatst de maan het zonlicht op de aarde, maar tijdens een maansverduistering staat de aarde geheel of gedeeltelijk in de weg.

De deels verduisterde maan op oudejaarsavond is tevens een blauwe maan. Een blauwe maan, die overigens niet blauw maar gewoon geel is, wordt veroorzaakt doordat onze kalender niet helemaal gelijkloopt met de maancyclus. De kalendermaanden duren iets langer dan de cycli, en zo ontstaat eens in de zoveel tijd een maand waarin de maan twee cycli doorloopt. De volgende blauwe maan is op oudejaarsavond is in 2028.

.