Nieuws
Treinramp Rusland was aanslag
De binnenlandse veiligheidsdienst bracht de Russische president Dmitri Medvedev op de hoogte van de bevindingen. De bom zou een kracht hebben gehad van zeven kilo TNT.
Op de plek van de ontsporing zijn resten van een explosief aangetroffen, aldus de onderzoekers. Eerder was al duidelijk dat een kleine krater is ontstaan en dat getuigen voor de ontsporing een luide explosie hadden gehoord.
Door de aanslag op de Nevski (Neva) Express kwamen naar verluidt 39 mensen om het leven. Bijna honderd mensen raakten gewond.
In 2007 ontspoorde op hetzelfde traject een trein na een bomaanslag. Daardoor raakten dertig mensen gewond. Tsjetsjeense rebellen en ultranationalistische Russische bewegingen werden toen genoemd als mogelijke daders.
Je kunt zelf toch ook wel bedenken dat Maschadov de controle al kwijt was. Zeker als je bedenkt dat zijn directe collega het buurland binnenviel.
In landen als Finland, Oekraine en de baltische staten werd echter wel de kant van Nazi-Duitsland gekozen, maar zelfs dat werd ze niet kwalijk genomen omdat ze slachtoffer waren van Stalin op dat moment en zoals je weet was die niet veel beter dan Hitler.
Verder verwar ik niet het salafisme met soefisme. Soefisme past in het rij-tje Salafisme, Wahabisme, Takfiri. Met als enige verschil dat het Soefisme al vanaf de 6e eeuw bestaat en de andere 3 pas zijn opgericht na Wahhab in de 18e eeuw.
Maschadov was inderdaad de controle kwijt, maar dat was niet zijn schuld. Het land lag in puin en werd volledig geisoleerd door Rusland. Maschadov vertegenwoordigde echter wel het hele volk, en niet de huidige schoft van een dictator Kadyrov.
Lees anders ook maar eens over de rol Hasan Israilov. Wellicht dat je 'minderheid' claim dan toch maar eens moet bijstellen.
Zodra het over moslims gaat dan worden ze ineens onderdrukt, valt ze niets te verwijten en moet iedereen het maar accepteren dat ze met hun geloof giga schade in de regio aanrichten.
Rusland mag dan niet het meest rechtvaardige nobele land van deze planeet zijn, de bezetting van Tsjetsjenië is logisch. Als je buurland de controle over zijn inwoners kwijt is en deze omliggende landen aan gaan vallen dan is het logisch dat je ingrijpt.
En nogmaals, het buurland werd niet aangevallen door het Tsjetsjeense leger, maar een paar honderd rebellen die voor helft niet eens uit Tsjetsjenen bestonden. Die hielden zich schuil in de bossen en bergen van de kaukasus. Je kunt moelijk de Tsjetsjeense regering kwalijk nemen dat ze deze mensen niet tegenhielden. Het land lag in puin, er waren honderdduizenden slachtoffers en bovendien kan je die rebellen in de bossen en bergen niet vinden want zelfs Rusland lukt dat na 300 jaar nog niet en die hebben het 2e sterkste leger ter wereld.
Er is overigens geen verschil tussen dit conflict en Nederland vs Indonesie. De strijders in Indonesie waren ook doorgaans extremistisch en hebben ook heel wat bloed aan hun handen gehad. Moesten wij daar dan nog langer blijven?
We hebben wat dat betreft hebben we maar 2 opties, er is een gigantische samenzwering aan de gang met geschiedenis boeken of je lult volledig uit je nek.
Ik geef je dus nog de voordeel van de twijfel mits je me kunt wijzen op een boek. Ik zal het boek maandag gelijk lenen, als de bron tenminste niet lachwekkend is.
Het door laten etteren heeft grote gevolgen voor Rusland. Verder begrijp je niets van de motivatie van Rusland. Rusland probeert zijn land simpel bij elkaar te houden na de val van de sovjet Unie.
The Chechens. M. Jaimoukha
Chechnya: Calamity in the Caucasus. Carlotta Gall, Thomas De Waal
The lone wolf and the bear: three centuries of Chechen defiance of Russian rule. M. Gammer.
Raad jij me ook maar wat aan.
Na de val van de Sovjet Unie kregen volkerenen juist onafhankelijkheid zoals Oekraine, de Baltische staten, Kazachstan etc. Als ze gewoon de onafhankelijkheid van Tsjetsjenen hadden erkent in 1991 dan was dit hele conflict er nooit geweest.
Rusland heeft Tsjetsjenie niet nodig om 'bij elkaar te blijven'. In tegendeel, Rusland zou er beter voorstaan zonder dat de volkeren in de noordelijke Kaukasus binnen de grenzen vallen, tenzij je natuurlijk denkt dat conflicten en oorlog gunstig is voor een land.
Maar ik moet gaan. Verder vond ik de verhalen van Anna Politkovskaja goed, zij geeft berichtgeving zonder echt een partij aan te wijzen. Rusland heeft vuile handen maar waarmee je omgaat word je mee besmet.
Ik hoop dat je de boeken leest (vooral van Gammer is erg goed). Vroeger keek ik ook heel anders tegen dit conflict aan, meer zoals jij nu. Hetzelfde geld voor andere conflicten, maar ik heb geleerd om eerlijk te zijn. We leven tegenwoordig in een tijd waarin iedereen extreem eigenwijs is en weigert van gedachte te veranderen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken