Aanslag kost hoge officieren Iran het leven

Een aanslag in het zuidoosten van Iran heeft vanochtend aan vier hoge officieren van de Revolutionarie Garde het leven gekost. Ook tientallen anderen kwamen om en tientallen andere personen raakten gewond. Dat hebben de staatstelevisie en het persbureau Fars gemeld.

Volgens de Iraanse staatstelevisie is een van de slachtoffers generaal Nur-Ali Shushtari, plaatsvervangend hoofd van de landmacht van de Revolutionaire Garde. De drie anderen zijn volgens het persbureau de commandant van de garde in de provincie Sistan-Baluchestan, waar de aanslag plaatshad, de commandant van de garde in de stad Iranshahr en de commandant van de Amir al-Momenin-eenheid. De Revolutionaire Garde is een aparte tak van het leger. Hij heeft een eigen landmacht, luchtmacht en marine.

Parlementsvoorzitter Ali Larijani bevestigde de dood van de vier officieren in een verklaring tot de volksvertegenwoordiging. Die was op de televisie te volgen.

Sistan-Baluchestan grenst aan Afghanistan en Pakistan. De regering in Teheran heeft de soennitische beweging Jundallah (Soldaten van God) ervan beschuldigd achter de aanslagen te zitten die met enige regelmaat de provincie plaatshebben. In Sistan-Baluchestan wonen veel soennitische moslims. Jundallah is sterk gekant tegen de sjiitische regering in Teheran.