Zweden verbrandt konijnen in megakachel

De nieuwe manier om op een milieuvriendelijke manier Zweedse huizen te verwarmen heeft kwaad bloed gezet bij dierenvrienden in het Scandinavische land. Jaarlijks worden maar liefst duizenden onschuldige konijnen gevangen en in een grote biomassacentrale in centraal Zweden verbrand.

"Degenen die het doden van konijnen toejuichen zijn ervan overtuigd dat dit gebeurt voor een goed doel. Maar het lijkt of ze konijnen hiermee zien als een industrie in plaats van te kijken naar het grootste probleem", aldus Anna Johannesson van Vilda kaniners varn (Vereniging voor de Bescherming van wilde konijnen).

Elk jaar doodt de gemeente Stockholm duizenden konijnen om de bomen en struiken in de Zweedse hoofdstad te beschermen tegen de knaagtandjes van de beestjes. Volgens Tommy Tuvunger van de Stockholm Traffic Bureau, de instantie die verantwoordelijk is voor het afschieten van de konijnen, ligt het probleem deels bij inwoners die zelf hun konijnen loslaten in de natuurgebieden. "Veel van de gevangen konijnen zijn namelijk tam", vertelt hij.

"Veel mensen denken dat konijntjes lief en schattig zijn. Op een gegeven moment zijn ze er flauw van, en laten zij ze lopen in de vrije natuur onder het motto: 'Zo kunnen ze fijn met andere konijnen spelen.'"

Vorig jaar ving de gemeente een recordaantal konijnen. Bijna zesduizend konijnen werden er afgeslacht. In plaats van de dieren simpelweg af te voeren, besloot de stad de konijnen in te vriezen en te verschepen naar Karlskoga in midden-Zweden. Hier wacht de konijnen een speciale oven waar ze worden verbrand om energie op te wekken.

Kankerkachel
Kees heeft zijn mening over de konijnenkachel al klaar