Uitslag kwalificatie China

De pole is in de laatste paar seconden van de kwalificatie in China gepakt door Sebastian Vettel. Het is voor Red bull Racing de eerste pole ooit. Fernando Alonso stelde de tweede plaats veilig voor Renault en Mark Webber verzekerde Red Bull ook van de derde plek. De twee Brawn GP's van Rubens Barrichello en Jenson Button starten van plaats vier en vijf.

Zowel McLaren als Renault rijden dit weekend in de Grand Prix van China met aangepaste diffusers, nadat de FIA het protest tegen de dubbele diffusers van Ferrari, Renault en Red Bull eerder deze week had afgewezen. Die twee teams voegen zich bij de drie teams die de superdiffuser de afgelopen twee races al gebruikten: Brawn GP, Toyota en Williams. Het KERS wordt in nog maar weinig wagens gebruikt deze race, slechts de twee McLarens en de BMW van Nick Heidfeld hebben het gemonteerd dit raceweekend in China.

De kwalificatie begon met de twee Force India's en Sébastien Buemi op de baan. Zowel Nico Rosberg als de Toyota's waren sneller, terwijl Lewis Hamilton de snelste tijd neerzette. Die werd op de hielen gevolgd door Kimi Räikkönen. Met een paar duizendsten pakte Rubens Barrichello de snelste tijd. De McLaren van Heikki Kovalainen kwam als laatste op de baan. Met nog vier minuten op de klok waren de twee Toyota's en Nick Heidfeld nog niet veilig, de twee Force India's van Adrian Sutil en Giancarlo Fisichella stonden laatste. Timo Glock reed zich in de veilige zone, en hetzelfde deed niet veel later ook Jarno Trulli.

De twee BMW's leken in problemen te zijn: Robert Kubica wist zich niet te verbeteren en reed slechts de zestiende tijd toen de vlag voor Q1 gevallen was en hij zakte naar de achttiende plek op de grid morgen. Teamgenoot Heidfeld wist zich in de laatste paar seconden wel voor Q2 te kwalificeren. De andere vier afvallers in de eerste kwalificatiesessie waren Fisichella, Sutil, Nelson Piquet jr. en Sébastien Bourdais.

De verrassing van de eerste kwalificatiesessie was Buemi die de achtste tijd neerzette in zijn Scuderia Toro Rosso. Kubica had vanmorgen in de derde vrije training het KERS-systeem uitgeprobeerd, maar had toch besloten het niet te gaan gebruiken. Net zoals in de eerste twee races. De tweede sessie ving opnieuw aan met goede tijden voor Williams' Rosberg, maar net als in de eerdere twee races in Australië en Maleisië gingen de beide Brawn GP-bolides hard en waren zowel Button als Barrichello bij de eerste vier te vinden. De enige die nog niet naar buiten ging, was Sebastian Vettel. Zijn teamgenoot bij Red Bull Racing Mark Webber had wel de snelste tijd neergezet inmiddels.

Met nog iets meer dan twee minuten te gaan ging Vettel toch naar buiten om te proberen bij de eerste tien te komen. De twee Toyota's, Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi waren nog niet uit de gevarenzone. STR's Buemi wist zich net na de vlag voor Q2 wel te verbeteren naar de achtste plek, maar werd nog naar de tiende plek terugverwezen. Dat was wel genoeg om naar de derde sessie door te mogen. Op nieuwe, superzachte banden wurmde Barrichello zich op de derde plaats, vier tienden achter Vettel die inmiddels de sneltste tijd in Q2 had gereden. De afvallers van de tweede kwalificatiesessie waren Nakajima, Glock, Felipe Massa Heikki Kovalainen en Nick Heidfeld. Timo Glock moet nog vijf plaatsen terug op de grid morgen, omdat hij zijn versnellingsbak gewisseld had. Kovalainen maakte een fout in zijn flying lap waardoor de Fin zijn tijd niet meer kon verbeteren.

Met tien wagens vingen de laatste tien minuten van de laatste kwalificatiesessie aan. Rosberg, Trulli en Fernando Alonso gingen direct na het groene licht de baan op. Met zijn superdiffuser zette Alonso de snelste tijd neer, maar al snel was het Webber die de eerste tijd met maar liefst twee tienden overnam. Die tijd zou al snel verbeterd worden door Barrichello. Opnieuw was Vettel als laatste op de baan in deze kwalificatiesessie. Vlak voor de vlag zou vallen plaatste Lewis Hamilton zich op een zevende plaats, de Brit kon nog wel een flying lap maken maar deed dat niet.

Webber, Rosberg en Alonso waren snel onderweg en precies toen de vlag viel pakte Webber de snelte tijd van dat moment, die al meteen overgenomen werd door Vettel. Barrichello en Button konden de eerste tijd van 1:36,184 niet meer verbeteren en zo pakte Sebastian Vettel voor Red Bull de eerste pole. De eerste pole voor de Duitser was in de Grand Prix van Italië in 2008 in een Toro Rosso. Fernando Alonso verbeterde de tijd van Mark Webber nog en de Spanjaard start morgen van de tweede plaats. Webber en Barrichello staan op de respectievelijk derde en vierde plek op de grid morgen. Hamilton (9) en Buemi sluiten (10) de eerste tien plekken af.


Uitslag kwalificatie van China

PosCoureurTeam TijdRonden
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:36.184 11
2 Fernando Alonso Renault F11:36.381 21
3 Mark Webber Red Bull Racing 1:36.466 19
4 Rubens Barrichello Brawn GP1:36.493 21
5 Jenson Button Brawn GP1:36.532 19
6 Jarno Trulli Toyota 1:36.835 21
7 Nico Rosberg Williams 1:37.397 23
8 Kimi Räikkönen Ferrari 1:38.089 19
9 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:38.595 17
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso1:39.321 21

11 Nick Heidfeld BMW Sauber 1:35.97514
12 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 1:36.03210
13 Felipe Massa Ferrari 1:36.03311
14 Timo Glock *Toyota 1:36.06614
15 Kazuki Nakajima Williams 1:36.19313

16 Sebastien Bourdais Scuderia Toro Rosso1:36.90610
17 Nelsinho Piquet Renault F11:36.90810
18 Robert Kubica BMW Sauber 1:36.9668
19 Adrian Sutil Force India F11:37.66910
20 Giancarlo Fisichella Force India F11:37.67210
*) Timo Glock moet vijf plaatsen terug op de grid vanwege versnellingsbakwissel
Submitter:  Bron: FOK!sport