Droomdebuut Gijsman bij EK kunstrijden

Manouk Gijsman kende een droomdebuut op het EK kunstrijden in Helsinki. De Nederlandse werd negentiende in de verplichte oefening, waardoor ze zich plaatste voor de finale.

De zestienjarige Huisman kwam tot een score van 40,72, wat een verbetering van haar persoonlijk record met vijf punten was. Ze eidigde daarmee als negentiende van de 40 deelnemers, de eerste 24 plaatsten zich voor de finale. Morgen is de fnale, waarin de vrije kür aan bod komt.

Gijsman schaatste een oefening met een hoge moeilijkheidsgraad. Ze sprong een drievoudige Rittberger en een drievoudige flip. "Het is jammer dat ik een enkele spot achter de flip sprong, in plaats van de verplichte dubbele, maar verder ging het heel lekker," zei ze over haar kür op de website van de schaatsbond KNSB. Gijsman was onder de indruk van het grote stadion in Helsinki. "De ijshal is zo groot dat het helemaal niet druk leek. Maar tijdens mijn kür hoorde ik ineens hoe enthousiast en luidruchtig het publiek was, dat was gaaf! Voor het inrijden was ik nog wel zenuwachtig, maar het inrijden ging goed, dus was ik die zenuwen voor de helft al kwijt. En toen ik mijn kür begon voelde ik me echt goed."

De Finse Laura Lepistö plaatste zich met een score van 56,62 als eerste voor de finale. Daarachter volgenden haar landgenote Susanne Pöykiö (56,06) en De Italiaanse titelhoudster Carolina Kostner (51,36).