[Special] Hull City, de revelatie van Engeland

Hadden we eerder een special over de Duitse sensatie 1899 Hoffenheim, in Engeland is er een soortgelijke club opmerkelijk aan het presteren. In het stuk hieronder, wordt kennisgemaakt met de ploeg waar onze landgenoot George Boateng onder contract staat; Hull City.

Het begon allemaal in het jaar 1904, toen Hull City Association Football Club werd opgericht. De voetbalploeg speelt haar thuiswedstrijden in het Kingston Communications Stadium en biedt plaats aan 25.404 mensen. Hull City, gehuld in het geel-zwart, staat onder leiding van voorzitter Paul Duffen. Hij kocht de ploeg in 2007 van Adam Pearson, die op zijn beurt vertrok naar Derby County. Trainer van Hull City is op dit moment Phil Brown. Hij stond eerder aan het roer bij Derby County en Bolton Wanderers. De ploeg heeft de bijnaam The Tigers. Dit met een knipoog naar het geel-zwarte tricot dat de spelers van Hull City dragen.

De prestaties van Hull City tot dusver dit seizoen mogen opmerkelijk genoemd worden, aangezien de club in 2003 nog uitkwam in de vierde divisie van Engeland. In het seizoen 2003/04 wist de ploeg te promoveren en dit kunstje wisten ze het jaar daarop te herhalen. Daardoor kwam Hull City vanaf het seizoen 2005/06 uit in de The Championship, de op één na hoogste divisie in het Engelse voetbal. De volgende doelstelling werd uit de kast gehaald; promotie naar de Premier League. De ploeg wist nog nooit eerder te promoveren naar het hoogste niveau. In 1910 zat Hull City er wel dicht tegenaan. De club eindigde destijds derde in de oude Second Division, maar op basis van doelsaldo mocht de ploeg toen de overstap niet maken naar de Premier League. Sinds dat jaar is Hull City niet meer in de buurtgekomen van deze prestatie. De club wist in 1930 nog wel eenmaal te verrassen in de FA Cup, de beker van Engeland. Pas in de halve finales werd Hull City uitgeschakeld.

Toch wist Hull City ditmaal wel te promoveren naar het hoogste niveau. Phil Brown, die pas een jaar eerder in dienst kwam bij Hull City en de ploeg toch nipt behoedde voor degradatie uit The Championship, wist met zijn ploeg het jaar daarop knap derder te worden. In de afsluitende eindronde die volgde, wist Hull City van Watford en Bristol city te winnen en de ploeg promoveerde samen met kampioen West Bromwich Albion en runner-up Stoke City naar de Premier League. Om geen flater te slaan in het eerste jaar dat Hull City act de presénce gaf in de Premier League, werd er sterk ingekocht door de ploeg. Zo werd Bernard Mendy overgenomen van het Franse Paris St. Germain en wist de ambitieuze ploeg ook onze landgenoot George Boateng los te weken van Middlesbrough. Ook Marlon King, die voor zijn vaderland Jamaica in achttien interlands al tienmaal doel trof, werd aangetrokken. Hij kwam over van Wigan Athletic. Verder beschikt het team met spelers als Nick Barmby, Sam Ricketts, Geovanni en Ian Ashbee over een solide ploeg die Hull City moet leiden naar lijfsbehoud in de Premier League.

Hull City maakt tot dusver een opmerkelijk seizoen mee op het hoogste niveau. Zo won de ploeg al diverse lastige uitwedstrijden. Zo kwamen ploegen als Arsenal en Tottenham Hotspur erachter dat Hull City een ploeg is waar rekening mee gehouden moet worden. De twee topclubs moesten allebei de drie punten meegeven aan The Tigers. Ook Liverpool kon in eigen huis niet winnen van Hull city. Na negentig minuten stond er een eindstand van 2-2 op het scorebord. Manchester United wist op het eigen Old Trafford wel te winnen, maar de eindstand was er niet één om zich voor te schamen als speler van Hull City. De ploeg, met topspelers als Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney, won nipt met 4-3.

Op dit moment vinden we Hull City terug op een meer dan verdiende achtste plek. De ploeg heeft in de eerste twintig wedstrijden al 27 punten behaald. Thuis wil het nog niet echt vlotten met de ploeg van trainer Phil Brown. Zo werd er in het begin van het seizoen met maar liefst 0-5 verloren van Wigan Athletic en ook twee weken terug ging het compleet mis. Hull City ging met 1-4 onderuit tegen Sunderland. De laatste speelronde voor de winterstop was ook een thuisduel. Aston Villa kwam op bezoek en 'stal' de drie punten door een late eigen goal van Hull City-verdediger Zayatte. In totaal wonnen The Tigers maar drie van hun tien thuisduels. Twee duels eindigen in een gelijkspel en vijf duels gingen in eigen huis al verloren. Uit gaat het een stuk beter met Hull City. Met vier winstpartijen, vier gelijke spelen en slechts tweemaal verlies mag de ploeg een gevreesde tegenstander genoemd worden voor elke thuisspelende ploeg. De laatste wedstrijden verloopt het wat stroever met Hull City, maar na de winterstop zijn er nog genoeg kansen om een plaats in de bovenste regionen van de Premier League veilig te stellen.