[Special] Zondaghoofdklasse 2008/09

Vandaag begint de zondaghoofdklasse aan het seizoen 2008/09. Welke ploegen doen mee? FOK!sport zet ze op een rijtje.

In de hoofdklasse A treffen de clubs die in en rond de Randstad spelen elkaar wederom. Een echte titelfavoriet is op voorhand niet direct aan te wijzen. Zondagkampioen Hollandia is als titelverdediger automatisch een kanshebber, maar was vorig seizoen eigenlijk ook een verrassende kampioen. Trainer Ron van der Gracht zag zijn smaakmaker Willie Overtoom echter vertrekken naar Heracles Almelo. Zonder de pijlsnelle Overtoom, maar met een verder grotendeels bijeen gebleven groep, gaat Hollandia op jacht naar een nieuw kampioenschap. De opvallendste nieuwelingen zijn Carlos de Vries (Haarlem) en Ricardo Pengel (DWV).

De laatste jaren speelt ook Argon steevast bovenin mee. De club uit Mijdrecht, in 2007 nog landskampioen, zag middenvelder Kelvin de Lang terugkeren van JOS Watergraafsmeer en versterkte zich verder met Michael van Laere (VVSB) en Rawley Rozendaal (SC Heerenveen). Wel verloor men middenvelder Jeroen Westera aan zaterdaghoofdklasser Spakenburg. De nieuwelingen zullen met de kern, bestaande uit de makkelijk scorende spits Patrick Lokken, de bijna veertigjarige excentrieke goalie Eelco Zeinstra en aanvoerder Frank Verlaan, die centraal achterin speelt, weer hoge ogen willen gooien.

Tot de outsiders mogen clubs als AFC, Haaglandia / Sir Winston en VVSB gerekend worden. De Amsterdamse eliteclub AFC herbergt diverse voormalig profvoetballers, zoals Mendel Witzenhausen en Robert Gehring. Men versterkte zich ook met de van Vitesse teruggekeerde keeper Stephan Veenboer, spits Tristan Buchinhoren (Haarlem), de rappe aanvaller Steve Promes (ARC) en Erik Piket (Voorland). Haaglandia viel de laatste jaren regelmatig op vanwege misstanden op het veld. De club werkte vorig jaar aan een beter imago en wil graag op sportieve wijze meestrijden in de top. Met de aanwezigheid van ex-profs als Peter Maseland, Brutil Hosé en Mourad Mghizrat heeft de fusieclub in elk geval de nodige kwaliteit in huis. Van de nieuwelingen Nick Keijzer (DHC) en Raimund Riedewald (ADO Den Haag) wordt ook het nodige verwacht. Wel verloor men Marciano Kastoredjo aan Quick Boys, Jeroen Nagel aan FC Utrecht, Winston Faerber aan TOGR en Jeffrey Rutten aan VUC. VVSB legde enkele spelers uit het zaterdagvoetbal vast en hoopt daarmee te kunnen verrassen. Met name aanvaller Frank Zinhagel van Rijnsburgse Boys moet de ploeg een impuls geven.

Dan is er nog ADO ‘20, dat trainer Cees Bruinink zag vertrekken naar Katwijk. In zijn kielzog vertrokken ook Rydell Tuinfort (eveneens Katwijk), Kenny Heemskerk (FC Lisse) en Boy Visser (Young Boys) bij de club uit Heemskerk. Het door Ton Pronk getrainde DWV overleefde vorig seizoen nipt en hoopt dit seizoen beter te presteren. Met doelman Jurgen Belfor en middenvelder Samir Hammouti kwamen twee spelers van Voorland, terwijl Hani Barakat van Fenerbahçe werd gehaald. Er vertrok echter ook erg veel kwaliteit bij de club uit Amsterdam. Richard Lynch en Sergio Keizerweerd kozen voor de amateurs van Ajax, Ricardo Pengel ging naar Hollandia, Jurgen Roozendal naar Zwaluwen ’30 / Henver en Enrique Zschüsschen naar FC Breukelen. Elinkwijk is immer ambitieus, zo bleek uit het uitgesproken voornemen graag in een topklasse te spelen en te hopen op promotie. Of de Utrechters zich bovenin kunnen melden is de vraag. De van GVVV gekomen trainer Peter Visee kan beschikken over ex-profs als Derk Schut, Ralf de Haan en Bastin Verweij, terwijl Mustafa Aksit van Spakenburg kwam.

Promovendus HBS gokt op handhaving, met voormalig prof Marcel Koning als belangrijke kracht. Wel zag men Remco Klaasse naar ADO Den Haag vertrekken. Het eveneens gepromoveerde FC Hilversum zal met dezelfde doelstelling aan het seizoen beginnen, terwijl de amateurs van FC Omniworld ongetwijfeld wel op meer hopen. Jeroen Hessing, Stefan Vlietstra en Remco Heerkens kwamen van de proftak, terwijl Jordy van Wijk bij Telstar werd weggeplukt. Een tegenvaller was het stoppen van Benito Kemble. Bij FC Türkiyemspor is de neergang ingezet na de moord op ex-voorzitter Nedim Imaç. De meeste spelers van het zo succesvolle team van enige jaren geleden zijn inmiddels weg. Er is nog wel kwaliteit met Tahir Akhamrane (Katwijk), Brahim Aoulad-Lfadil (Telstar), Ferdi Yilmaz (RBC), Tarkan Sahin (DOTO) en blijvers als Yucel Gundogdu, Tuncay Yener en Sukru Mihci, maar een titel wordt niet verwacht. Dit geldt ook voor het door Edwin Vurens getrainde VUC uit Den Haag. Met Jeffrey Rutten (Haaglandia) en Kees Thies (Scheveningen) kwamen er wel enkele versterkingen. Tot slot nog Westlandia, dat met spelers als Kevin Braber, Benjamin Gomes, Danny Bijl en nieuweling Sjors Verhagen (FC Dordrecht) probeert in de subtop te komen.

De hoofdklasse B wordt vrijwel volledig gevormd door clubs uit Noord-Brabant en Limburg. Traditioneel wil Baronie meedoen om de titel. De altijd verzorgd voetballende ploeg uit Breda haalde enkele spelers uit het profvoetbal om de ambities kracht bij te zetten. Guillermo Zschüsschen, Brahim Bouhadan, Revy Rosalia (TOP Oss), Thom van Santbergen (NAC Breda) en John van Loenhout moeten de ploeg met name aanvallend versterken. Met Yassine Asrih (Haaglandia) kwam er ook een sterke verdediger naar sportpark de Blauwe Kei. DESK uit Kaatsheuvel wordt gedragen door de ex-profs Dennis van der Pennen, Frank Jongbloets, Rudy Aerts en Robert Fuchs, terwijl de lange spits Roel Willemse van Baronie kwam. Men hoopt zelf outsider te zijn. De zware taak om de titel verdedigen rust op de schouders van sv Deurne. De kampioensploeg bleef grotendeels bijeen, inclusief de door profclubs gevolgde middenvelder Bart van Schijndel. Dijkse Boys uit Helmond, de vereniging met slechts vier elftallen, gokt ook dit jaar weer op de nodige ex-profs van met name Helmond Sport en Eindhoven, terwijl het aantal Marokkaanse spelers in de selectie na de komst van Taoufik Ameziane (Spakenburg) op zeven komt. Ameziane begint overigens aan zijn vijfde club in vijf jaar.

EVV uit Echt wil zich jaarlijks bovenin mengen. Met name de terugkeer van Luc Joordens (IJsselmeervogels) en de komst van Ralph van Dooren van een club op de Faeröer Eilanden sterkt de club in die ambitie, ook al doordat spits Jeroen Evelein en spelmaker Tom Timmermans bleven. Gemert wil met de nieuwe trainer Bert Ruijsch weer terug naar de top. Met spelers als doelman Sven van Ommeren, de van Helmond Sport gekomen verdediger Mark van Dijk, diens broer Erik, die evenals Twan van Schijndel en Roy Manders op het middenveld speelt en spitsen als Bas Peijs en Bas van der Reijken staat er een goede groep. Dit geldt al evenzeer voor JVC Cuijk, in 2007 nog kampioen. JVC investeerde flink in Ethmond Henriquez (OJC Rosmalen), Joris van der Cammen (Nivo Sparta) en Frits van Putten (IJsselmeervogels). Bovendien heeft men nog spelers als Dennis van Es, Dave en Mike Eveleens, Jan Burg en Mike Evans in de gelederen. JVC Cuijk geldt dan ook als topfavoriet. Het Limburgse sv Meerssen lijkt niet meer dan een outsider. Men zag onlangs wel de Belg Rudy Vanvinckenroye na negen maanden blessureleed een rentree maken.

OJC Rosmalen wist spits Wesley Meeuwsen en doelman Bart Tinus ondanks interesse van elders te behouden en versterkte zich met Sjaron van Zon (Baronie) en Randy Thenu (FC Den Bosch). Mogelijk kan men verrassen. Schijndel / Bol Accountants degradeerde vorig seizoen bijna, ondanks een op papier sterke selectie. Nu staat er een jonger team, dat echter meer als eenheid opereert. In Schijndel hoopt men dus op een beter seizoen dan het vorige. Met Eric Atuahene (Hoek) en Ronnie Hoevenaars, weer terug bij de club, haalde men enkele nieuwelingen die moeten helpen in deze strijd. UNA deed vorig seizoen lang mee om de titel en wil graag opnieuw een dergelijk seizoen beleven. Voor de promovendi LONGA en sv Venray zal vooral handhaving het devies zijn. Bij Venray valt vooral de aanwezigheid van Gino Taihuttu op.

Als Zuid-Hollandse club is Papendrecht in deze afdeling een vreemde eend in de bijt. Vorig seizoen wist de club van trainer Richard Middelkoop verrassend tot de laatste dag mee te strijden om de titel. In een rechtstreeks gevecht bleek Deurne toen te sterk. Dit seizoen wil Papendrecht opnieuw gaan voor de titel. De belangrijkste spelers, zoals John den Dunnen, linksback Julian van Housselt en de broers Giovanni en Kenneth Klaverweide bleven. Er kwam een nieuwe keeper in de persoon van Viktor Kros, ooit jeugdinternational, maar na een blunder namens Sparta tegen Roda JC afgeserveerd in het betaald voetbal. Van SHO, de ex-club van Middelkoop, kwamen middenvelder Brian Vink en de grillige aanvaller Geert Bakker. Deze pijlsnelle spits kan best eens een sensatie worden in de zondaghoofdklasse!

Dan is er nog de hoofdklasse C. Daarin zijn de buren uit Groesbeek, De Treffers en Achilles ‘29 wederom voorname titelkandidaten. Achilles ’29 wist vorig jaar in de derby de titel te bemachtigen. Het ingespeelde team bleef grotendeels bijeen, terwijl met Dirk Jan In den Eng (OJC Rosmalen), Luuk D’Hooghe (De Treffers) en Bob Verweij (NEC) drie nieuwelingen kwamen. De Treffers haalde spelers als Ahmet Kilic (Turkije), Kevin Sissing (De Graafschap) en Jaap Davids (Vitesse) enkele spelers die gepokt en gemazeld zijn in het betaald voetbal, terwijl belangrijke krachten als Aleh Putsila, Rob Zegers, Saïd Echargui en Martijn Kuiper bij de club bleven. Erik Makaay, broer van Feyenoorder Roy, verdedigt weer de goal. Deze titelkandidaten spelen dit seizoen nog een derby, want ook Germania promoveerde. Die ploeg haalde Gijs Diebels (Achilles ’29) en Boy Seijkens (De Treffers) van de dorpsgenoten, terwijl Patrick Ax van Go Ahead Eagles kwam. Germania gaat voor handhaving.

Ook WKE is een titelkandidaat. De club van het woonwagenkamp in Emmen haalde met Paul Weerman een goede spits, maar zag Joseph Oosting definitief stoppen. Bovendien is topscorer Robert Fik, juist terug van een kruisbandblessure, opnieuw geblesseerd geraakt. Het ambitieuze FC Lienden van Hans Kraaij junior gaat ook voor de titel. Lienden investeerde behoorlijk. Zo kwamen Jeroen van de Kerkhof (Racing Mol Wezel), Rik van de Langenberg (TOP Oss), Willem Hupkes (Babberich) en Jesse Pastoors (JVC Cuijk) naar de Betuwe. Achter deze vier titelfavorieten is HSC ‘21, getraind door Paul Krabbe, een outsider. Met Jeffrey Brammer van Go Ahead Eagles en Maurice Bartelds van AGOVV winkelde men in de Jupiler League.

Be Quick 1887 gokt opnieuw op het spitsenkoppel Rudmer Wiersma en Willem Lanjouw. Voor Lanjouw bestond vorig seizoen nog warme belangstelling van profclubs, maar hij bleef in Groningen. Bovendien kwam Arafath Heuvel van DOVO. De Bataven uit Gendt zagen de ervaren kracht Thijs Waterink vertrekken, terwijl ook Quick ‘20 uit Oldenzaal moest inleveren. Hein Hulshof koos net als Stef Lamberink voor Excelsior ’31. Beide ploegen lijken vooral middenmoter te worden.

Babberich hoopt op international Abdulai Rogers uit Sierra Leone om handhaving weer snel een feit te maken, terwijl het tegenwoordig als Sneek Wit Zwart acterende Sneek de ervaren verdediger Geert Jelle de Vries weer mocht verwelkomen en bovendien spits Age Hains Boersma na een avontuur bij Heerenveen en Veendam weer in de armen sloot. Daarnaast kwam ook Harvey Bisschop van het Belgische Dessel Sport. Het Apeldoornse WSV kan beschikken over enkele spelers die vooral in de zaal hun sporen hebben verdiend, zoals Anouk Roest, Joey Ngarigota en Samir Makhouki. De promovendi SC Joure, met Shutlan Axwijk van Veendam, en Alcides uit Meppel gaan voor handhaving. Alcides zag Claus Boekweg stoppen met voetballen, maar heeft wel Marc van Eijk en Joey van den Berg. Beide spelers kwamen in het profvoetbal uit.

Submitter:  Bron: FOK!sport