"Van Nistelrooij moet scoren"


Het afgelopen jaar werd Ruud voor Nistelrooij door Marco van Basten niet voor Oranje geselecteerd omdat de spits niet voldoende deelnam aan het spel. Bij zijn terugkeer in Oranje heeft de bondscoach Van Nistelrooij een andere opdracht gegeven: "Ruud moet gewoon doen waar hij goed in is. Ruud moet scoren.''

Volgens velen had Van Basten zichzelf veel moeite en ellende kunnen besparen door de spits vorig jaar al op zijn specifieke kwaliteiten te beoordelen. "Dat zeggen we nu. Maar ik denk dat de bondscoach het gevoel had dat iemand anders beter op die positie uit de voeten kon. Dat is natuurlijk zijn goed recht, aldus Van Nistelrooij.

Van Basten kwam echter vrij snel op zijn beslissing terug en na enkele verzoenende gesprekken stelde Van Nistelrooy zich weer beschikbaar voor Oranje. "Dat was niet zo moeilijk hoor. Ik heb het Nederlands elftal op televisie gevolgd. Ik had iedere wedstrijd weer het idee dat ik op het veld moest staan. Ik scoorde in twee interlands namelijk minimaal een keer. Dat is geen slecht moyenne".

Van Nistelrooij was blij met de vele positieve reacties van zijn ploeggenoten. "Ik vond het vandaag een prettig weerzien. Natuurlijk kende ik nog wel iedereen. Tenslotte ben ik slechts een jaartje weg geweest. Het valt me wel op dat het Nederlands elftal een hele volwassen groep is geworden. Heel veel jongens zijn naar een grote club in het buitenland overgestapt. Dat zegt wel iets over de kwaliteiten van deze groep. We hebben een hele brede selectie. Dat zie je wel aan de jongens die niet zijn opgeroepen. Ik denk dat er mooie dingen mogelijk zijn."