Uitslag PSV - Ajax

Vanmiddag stond het duel tussen PSV en het jarige Ajax op het programma, de club uit Amsterdam viert exact vandaag zijn 107e verjaardag. De nummers één en drie van de Eredivisie ontmoetten elkaar in het Philips-stadion in Eindhoven. Vanmiddag was Ajax de sterkste, de Amsterdammers wonnen het duel met 1-5.

PSV was de sterkste in de eerste tien minuten: een terugspeelbal op Maarten Stekelenburg kon de keeper van Ajax niet goed verwerken en PSV wist hiervan bijna gebruik te maken door te scoren. Jaap Stam kon dit voorkomen en verwerkte de bal tot een hoekschop. Uit deze hoekschop wist PSV niet echt gevaarlijk te worden. Ryan Babel kon niet veel later de Amsterdammers op voorsprong brengen doordat hij door een verdedigende fout makkelijk door kon lopen. De Amsterdammer schoot echter de bal iets te hoog waardoor de bal overging. Scheidsrechter Braamhaar had een lastig eerste kwartier. De scheidsrechter moest een aantal maal in actie komen doordat de Amsterdammers behoorlijk wat overtredingen nodig hadden, dit resulteerde in gele kaarten voor Zdenek Grygera en John Heitinga.

In de zeventiende minuut wist Ajax via een corner van Wesley Sneijder via Klaas Jan Huntelaar te scoren. De aanvaller kon vrij gemakkelijk wegdraaien bij zijn verdediger Salcido en kopte de bal diagonaal langs Gomez. De Eindhovenaren werden langzaam aan wat sterker en kregen weer wat kansjes maar Stekelenburg zat steeds in de weg. Grootste kans was een lange bal van Salcido die Cocu wist te vinden. Cocu kopte de bal naar Méndez maar Stekelenburg lag ook hier in de weg. Ook Cocu kreeg een mooie kans: op een voorzet van Méndez kopte Cocu op Stekelenburg waardoor ook deze kans van PSV niet in een doelpunt eindigde. Gomes ging in een uiterste poging om een corner te voorkomen en viel ongelukkig op de cornervlag waardoor hij toch weer last kreeg van zijn blessure die hij opliep in het Champions League duel tegen Arsenal. De doelman van de Eindhovenaren speelde desondanks gewoon door. Edgar Davids had een kans op een geweldige goal maar deze bal vanaf dertig meter belandde via de kruising in het gezicht van Gomez. Na zwak uitverdedigen van Jason Culina belandde de bal bij Wesley Sneijder. Hij bedacht zich geen moment en kegelde de bal vanaf een meter of twintig langs een kansloze Gomes: 2-0.

Ronald Koeman begon de tweede helft met een wissel. De trainer van PSV besloot de tegenvallende Manuel Da Costa te wisselen voor oud Ajax-speler Patrick Kluivert. Het begin van de tweede helft was niet te vergelijken met de eerste helft. Ajax kon niets uitrichten tegen een PSV wat zichtbaar zijn hoofd bij het Champions League treffen van woensdag tegen Liverpool had. Gabri kreeg een gele kaart van de sterk fluitende Braamhaar vanwege het wegtrappen van de bal. Ook Urby Emanuelson mocht zijn kaartenverzameling uitbreiden met een gele kaart vanwege een onnodige harde overtreding. PSV kwam na tien minuten in de tweede helft wat meer in het spel, en dit resulteerde uiteindelijk in een doelpunt. Een lange bal van Salcido wist Tardelli te bereiken en die wist Kluivert te bedienen. Kluivert wist daarna Stekelenburg vrij eenvoudig te passeren.

Ajax kon deze tegenslag gemakkelijk verwerken en het verschil van twee doelpunten weer terug op het scorebord te brengen. De pas net in het veld gekomen Tom de Mul gaf een voorzet op Huntelaar en deze wist vrij simpel de Braziliaanse doelman van PSV te passeren. Direct na de aftrap ging PSV weer de fout in. Gabri kon hiervan profiteren en liet opnieuw de verdediging van de Eindhovenaren kansloos. Henk ten Cate bracht in de 83ste minuut Kenneth Perez nog even in het veld om te laten zien dat er niks aan de hand is bij Ajax. Kenneth Perez wist in de slotfase nog de eindstand op het scorebord te zetten. Invaller Tom de Mul speelde de bal naar de vrijgelaten Perez en deze wist opnieuw Gomes te passeren. Door de 1-5 overwinning van Ajax op PSV zorgen de Amsterdammers er voor dat de competitie weer een klein beetje spannend is. De Amsterdammers staan nu op vijf punten achterstand met nog vijf duels te spelen.

PSV - Ajax 1-5
17' Huntelaar 0-1
44' Sneijder 0-2
68' Kluivert 1-2
72' Huntelaar 1-3