Wielerbonden eisen snel actie

Nu het conflict tussen de UCI aan de ene kant en de ASO aan de andere kant begint te escaleren, mengen ook de nationale wielerbonden van zes grote landen zich in de strijd. De landen eisen in een brief aan de UCI dat er snel actie wordt ondernomen zodat het conflict voor de start van de Giro uit de wereld is.

Het conflict tussen de internationale wielerunie en de drie grote rondes komt voort uit de bepaling van de UCI dat er geen ProTour-ploegen aan de start van Parijs – Nice mogen staan. Vandaag maakte de ASO, de organisator van de koers en de Tour de France, bekend dat ploegen die niet starten in Parijs – Nice ook niet welkom zijn in de Tour. De RCS en Unipublic, de organisatoren van respectievelijk de Giro d’Italia en de Vuelta, zijn het volledig eens met de ASO.

In de brief van de zes wielerfederaties van België, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Spanje wordt aangedrongen op een snelle oplossing. "De tijd dringt. We moeten ophouden met het nemen van ongezonde maatregelen en het versturen van tendentieuze persberichten. Er moet gewerkt worden aan een oplossing of een compromis, en dat liefst voor de start van de Giro op 12 mei", zo schrijven de voorzitters van de zes wielerbonden. Er wordt door de zes voorgesteld om een werkgroep in het leven te blazen. "Die werkgroep moet op korte termijn een voorstel formuleren dat voor iedereen aanvaardbaar is."

In de brief zijn de zes landen het niet eens met de werkwijze van de UCI. "Volgens haar statuten moet de UCI de vriendschapsbanden tussen haar verschillende leden ontwikkelen en aanmoedigen. Hoe kan je als organisatie dan gekant zijn tegen de deelname van ploegen, renners en commissarissen aan één van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen?", zo vraagt men zich af.