Emmanuel de Graffenried overleden

In zijn moederland Zwitserland is voormalig autocoureur Baron Emmanuel de Graffenried overleden. "Toulo" de Graffenried was actief in de jaren dertig, veertig en vijftig, maar was tot de jaren tachtig nog een veelgeziene gast op het Formule 1-paddock.

Emmanuel de Graffenried werd in 1914 geboren in Parijs en maakte zijn opmars in de autosport toen hij in de dertiger jaren deelnam aan internationale wedstrijden in zijn eigen Maserati. De Zwitser boekte zijn grootste successen in 1949, een jaar voordat het wereldkampioenschap Formule 1 werd ingesteld. Zo won hij dat jaar met een Maserati de Grand Prix van Groot-Brittannië en werd hij tweede in de Grand Prix van Nederland.

Tijdens het officiële wereldkampioenschap, dat vanaf 1950 werd verreden, was hij minder succesvol en scoorde hij slechts zeven WK-punten. Zijn beste resultaat was een vierde plaats tijdens de race op Spa-Francorchamps in 1954, toen hij een Maserati bestuurde voor het Plateteam. Na zijn afscheid van de Formule 1, in 1956, trad hij op als stuntman voor onder andere Kirk Douglas, in de film The Racers. Verder bestierde hij zijn eigen garage in Lausanne, waar hij Alfa Romeo's, Rolls-Royces en Ferrari's verkocht.

De Graffenried werd 92 jaar oud. Door diens overlijden is de Brit Tony Rolt de enige nog levende coureur die meereed in de allereerste echte Formule 1-race, op Silverstone in 1950.