"Sproeisysteem verbetert spanning"

De redactie van de site espnstar.com heeft een radicaal nieuw voorstel gedaan om de races spannender te maken. Het idee is om een sproeisysteem op het circuit te installeren, die vervolgens op elk willekeurig moment aangezet kan worden om de baan nat te maken.

Het Franse circuit Paul Ricard heeft al een dergelijk systeem, waarmee een regenrace gesimuleerd kan worden. Het systeem zou alle voordelen van een regenrace hebben, die doorgaans spannender en minder voorspelbaar zijn, maar tegelijkertijd de nadelen uit de weg gaan. De toeschouwers en teamleden blijven gewoon droog, terwijl het op de baan nat is.

Het team van BMW Sauber is niet onder de indruk. "Het idee is ongepast om zo de raceactie te beïnvloeden. Een sproeisysteem is enorm duur en niet alle circuiteigenaren kunnen het zich veroorloven. Racen onder natte omstandigheden is interessanter, maar ook veel gevaarlijker," zo vertelt een woordvoerder.

Maar het team van Williams is wel enthousiast. Een woordvoerder vertelde dat het team dit soort ideeën steunt: "Williams probeert altijd ieder initiatief dat de mate van spektakel van de Formule 1 voor de fans verbetert, te steunen. Daarom zouden we een idee als sproeisystemen steunen, zolang alle veiligheidsoverwegingen wel allemaal worden nageleefd."

De site zelf zegt weinig hoop te hebben dat het idee er door komt. "We hebben het idee doorgegeven aan betrokken mensen, maar het lijkt niet dat ze geïnteresseerd zijn."