Bettini wereldkampioen na zware wedstrijd

De Italiaan Paolo Bettini is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de heren. Het zilver werd gewonnen door de Duitser Zabel, brons was er voor de Spanjaard Valverde.

Een kopgroep van elf man brak de wedstrijd open. De kopgroep, met daarin Bram de Groot en Thomas Voeckler had een maximale voorsprong van een kwartier. Verder liet de peloton het niet oplopen, want daarna begon men harder te rijden, waardoor het verschil vrij snel teruggebracht werd tot elf minuten.

Met nog vijf ronden te gaan, en iets meer dan twee minuten achterstand op de kopgroep, kwam er weer wat beweging in het peloton. Een groepje renners probeerde weg te komen, maar werd weer bijgehaald. Het peloton werd wel onrustiger, en verschillende renners moesten achterin het peloton lossen omdat ze het tempo niet meer konden bijhouden.

De Groot en de Amerikaan Ferrer konden het tempo in de kopgroep niet meer bijhouden, en moesten lossen. Ook in het peloton ging het een stuk harder, nadat de Italianen het initatief namen. Een groep van veertien renners wisten uit het peloton te onsnappen, met daarin onder meer wereldkampioen tijdrijden Fabian Cancellara, Stijn Devolder en Stuart O'Grady. De groep van veertien wist bij de kopgroep aan te sluiten, waardoor er een kopgroep van 25 man ontstond.

Met nog drie ronden te gaan was de vooosprong van de kopgroep op het peloton, aangevoerd door Boven en Tjallingii, opgelopen tot veertig seconden. Uit het uitgedunde peloton probeerde verschillende renners de oversteek te maken naar de kopgroep, maar niemand kwam echt weg. De organisatie in de kopgroep was echter ver te zoeken. Uit de kopgroep ontsnapte vijf man, die later drie renners meekregen. In de kopgroep onder meer Cancellara, O'Grady, Di Luca en van Goolen. De acht hielden echter niet lang stand, en werden bijgehaald door de rest van de oude kopgroep.

Met nog twee rondes te gaan had de kopgroep een voorsprong van ene halve minuut op het peloton, dat door de Nederlanders en Belgen werd geleid. Het peloton wist de kopgroep bij te halen, waardoor er weer een hergroepering was. Drie man wisten alsnog uit het peloton te ontsnappen, de Zwitser Loosli, de Mexicaan Aldape Chavez en de Wit-Rus Siutsou. Uit het peloton wisten nog twee renners te ontsnappen, waaronder Bettini, maar zij wisten het niet vol te houden. En ook het leidende trio werd weer teruggehaald door het peloton.

De volgende aanval was van wederom de Zwitser Loosli en de Italiaan Rebellin. Zij kregen gezelschap van de Fransman Chavanel. Met de bel voor de laatste ronde had het trio een kleine voorsprong van tien seconden, wat werd dichtgereden door het peloton. Ballan was de volgende die wegsprong, maar Boogerd wist het gat te dichten. Bij de beklimming van de laatste beklimming ontsnapte wederom Paolo Bettini. Kroon, Millar, Vinokourov, Wegemann en Boogerd gingen in de achtervolging op de Italiaan, en wisten aan te sluiten. Het peloton wist echter ook dit gat weer te dichten.

Het bleef erg onrustig in het peloton, verschillende renners probeerden weg te komen, maar redden het niet. Met nog een kilometer te gaan probeerde een groepje met Zabel, Sanchez, Valverde en Bettini weg te rijden. In de sprint die volgde was de Italiaan net iets sterker dan de Duitser. Beste Nederlander was Karsten Kroon, die als zeventiende eindigde.

Submitter:  Bron: FOK!