Frankrijk en Zwitserland delen punten

Frankrijk heeft vanavond weinig indruk kunnen maken op het WK. Les Bleus kwamen tegen Zwitserland niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Een uitslag die tot stand kwam in een weinig verheffende wedstrijd.

Frankrijk en Zwitserland traden vanavond om 18.00 uur in Stuttgart aan voor hun eerste duel op dit WK. Bij Frankrijk ontbrak natuurlijk Cissé: de spits liep vorige week in een oefenduel met China een beenbreuk op en moet het WK missen. Zijn vervanger in de basis was de minder aanvallend ingestelde Ribéry, waardoor Frankrijk maar met een echte spits (Henry) startte. Zwitserland begon in de sterkst mogelijke opstelling, met onder meer oud-PSV’er Vogel.

De Fransen hadden in de eerste helft het betere van het spel, maar speelden in een te laag tempo om Zwitserland echt vast te zetten. Henry stond voorin veelvuldig op een eiland en kon amper bereikt worden. Als de spits al bereikt werd, deed hij er vaak weinig goeds mee. Hij kreeg wel enkele goede kansen, maar besloot deze met slappe schoten die makkelijk gered konden worden door de Zwitserse keeper Zuberbühler. Ook Ribéry en Vieira kregen kansen, maar kwamen beide niet tot scoren.

De meeste mogelijkheden waren voor Frankrijk, maar het dichtst bij een doelpunt in de eerste helft waren de Zwitsers. Zowel Cabañas als Frei kon een vrije trap van Barnetta echter niet de gewenste richting meegeven, waardoor de bal op de paal belandde. Ook in de rebound kon Frei niet scoren. Zwitserland kwam verder slechts tot enkele zwakke schoten.

Ook in de tweede helft bleef het baltempo laag in de wedstrijd, die steeds minder het aanzien waard werd. De Franse bondscoach Domenech stuurde zijn halve selectie de dug-out uit voor een warming-up, maar besloot pas twintig minuten voor tijd een wissel toe te passen. Manchester United-spits Saha verving Ribéry.

Aan Zwitsere kant was inmiddels Gygax in de ploeg gekomen voor Streller. De invaller was ook het dichtst van iedereen bij een doelpunt. Zijn quasi-kopbal werd echter gekeerd door de voeten van Barthez. Voor de rest vielen er aan beide kanten amper kansen te noteren en gebeurde er weinig. De opvallendste man op het veld was scheidsrechter Ivanov, die torren in zijn hoofd leek te hebben en met gele kaarten strooide alsof het een lieve lust was. De Fransen vielen vooral op door enkele hevige discussies tussen onder meer Zidane en Thuram.

Franse spelers in discussie

De wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan, maar kende nog een spannend einde. Zwitserland kreeg via Frei een levensgrote kans, maar de spits besloot de bal met zijn hand te beroeren, hetgeen hem een gele kaart opleverde. Het was de achtste van de wedstrijd, die eindigde in de uitslag die het verdiende: 0-0. Zuid-Korea, dat eerder vandaag Togo de baas was gaat daardoor aan de leiding in groep G.

Frankrijk 0 – 0 Zwitserland

Opstellingen:

Frankrijk: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal, Wiltord, Vieira, Zidane, Makélélé, Ribéry (70’ Saha), Henry.

Zwitserland: Zuberbühler, P. Degen, Müller (75’ Djourou), Senderos, Magnin, Barnetta, Vogel, Cabanas, Wicky (82’ Margairaz), Frei, Streller (57’ Gygax).