Wegmann pakt zege in Dauphiné

Fabian Wegmann is de winnaar van de eerste etappe van de Dauphiné Libéré. De Duitser van Gerolsteiner haalde het in de sprint voor Thomas Voeckler en Egoi Martinez en is eveneens de nieuwe leider.

Na zijn proloogwinst van gisteren mocht David Zabriskie vandaag in de rit van Annecy naar Bourgoin-Jallieu in de gele leiderstrui starten. Aanvankelijk kende het parcours geen klimkilometers, maar vanaf vijftig kilometer voor de streep kwamen er wat steile hellingen. De etappe eindigde op de vlakke wegen van Bourgoin-Jallieu.

Na een kwartiertje fietsen kwam de eerste demarrage van de dag van Nicolas Inaudi. Het peloton gaf hem ruim baan voor zijn aanval. Al snel bedroeg voorsprong van de 28-jarige Fransman van Cofidis meer dan zeven minuten. Het gat met de rest ging met rasse schreden omhoog. Na 77 kilometer had Inaudi al ruim achttien minuten. Onder aanvoering van Crédit Agricole kwam er eindelijk wat vaart bij de renners.

Die vaart werd echter weer minder toen bleek dat er achter in het peloton een valpartij was geweest. Slachtoffers waren onder meer Francisco Mancebo, Levi Leipheimer en Joost Posthuma. Mancebo leek er van deze drie het ergste aan toe, hij vroeg dan ook om medische hulp. De voorsprong van Inaudi ging daarna echter rap achteruit. Met nog vijftig km te gaan had de Cofidis-renner nog meer dan zeven minuten, terwijl hij 25 km later nog maar één minuut over had. Enkele minuten later was de Fransman bijgehaald door het peloton.

Op de Côte du Rapoux kwamen er nieuwe demarrages. Er vormde zich een groepje van vier renners. Opvallende naam was die van de eerder op de dag gevallen Mancebo. Verder waren Wegmann, Voeckler en Martinez aanwezig. Deze sterke mannen maakten op de helling snel een verschil van veertig seconden. Deze voorsprong kwam in de afdaling die volgde niet meer in gevaar. In de sprint was Fabian Wegmann de sterkste, net voor Thomas Voeckler. De sprint van het peloton werd gewonnen door Danilo Napolitano.


Uitslag 2e etappe - Annecy en Bourgoin-Jallieu – 207 kilometer:

#CoureurPloegTijd
1F. WegmannGER5.06.36
2T. VoecklerBOUz.t.
3E. MartinezDISz.t.
4F. ManceboAGR0’02”
5D. NapolitanoLAM0’12”


Klassement:

#CoureurPloegTijd
1F. WegmannGER5.11.23
2D. ZabriskieCSC0’01”
3T. VoecklerBOU0’03”
Submitter:  Bron: FOK!