Upd: Uitslagen Engeland speelronde 22

Vandaag werder er acht wedstrijden voor de Engelse Premier League gespeeld. Morgen volgen nog Wigan Athletic - West Bromwich Albion en Sunderland - Chelsea. Hoogtepunt van de dag was voor velen de stadsderby tussen de twee clubs uit Manchester.

Manchester United moest op bezoek bij stadsgenoot Manchester City. ManU begon matig aan het duel, met veel balverlies. City kwam dan ook op een verdiende voorsprong door Trevor Sinclair na iets meer dan een half uur. Zeven minuten later verdubbelde Darius Vassell de score door slecht verdedigend werk van Patrice Evra. Zijn debuut was een drama; hij werd dan ook in de rust gewisseld voor Alan Smith.

In de tweede helft speelde United beter, maar de hoop op een aansluitingstreffer werd fors verkleind toen Cristiano Ronaldo na 65 minuten met rood in mocht rukken na een onbesuisde tackle. Een kwartier voor tijd kwam de aansluitingstreffer alsnog. Ryan Giggs gaf de bal voor naar Ruud van Nistelrooy, die hem goed aannam en koel afmaakte: 2-1. In de slotfase kreeg United het niet voor elkaar de gelijkmaker te scoren. In plaats daarvan bepaalde Robbie Fowler de eindstand op 3-1 na een snelle counter in blessuretijd.

Een andere wedstrijd met veel aandacht vandaag was de ontmoeting tussen Liverpool, met Jan Kromkamp op de bank, en Tottenham Hotspur op Anfield Road. De wedstrijd op zich was niet hoogstaand aanvallend gezien, maar de verdedigingen van de beide teams stonden goed te spelen. Na een klein uur spelen werd de ban eindelijk gebroken. Australisch international Harry Kewell schoot raak vanuit een moeilijke hoek, op aangeven van Steve Finnan. De rest van de wedstrijd was Liverpool beter, maar wist de beslisser niet te maken. Ook de Spurs slaagden er niet in de gelijkmaker te scoren, en de ploeg van Martin Jol verliest dus kostbare punten.

Arsenal, dat de hoop op de titel eigenlijk al op heeft moeten geven, ontving Middlesbrough op Highbury. De Londenaren begonnen aanvallend, en kwamen dan ook 1-0 voor. De Zweed Fredrik Ljungberg gaf de voorzet, en Thierry Henry maakte het af met een droog schot in de rechterhoek. Twee minuten later was het alweer raak; Philippe Senderos kopte raak op een voorzet van José Antonio Reyes. De Gunners ging gewoon verder en maakten via Thierry Henry nog voor het half uur de 3-0. Het was niet de middag van Middlesbrough, want voordat de eerste helft om was stonden ze zelfs al met vier doelpunten achter. Robert Pires schoot Arsenal in blessuretijd naar een riante voorsprong: 4-0.

Blijkbaar was er geen reden tot stoppen met scoren na rust, want na een klein uur spelen stond de 5-0 op het scorebord. Gilberto Silva kopte de bal in de netten op aangeven van Henry. Tien minuten later mocht Henry zelf voor zijn derde tekenen, op aangeven van opnieuw Reyes. Het was ook alweer de derde assist van de Spanjaard. Boro was nergens vandaag, en een kwartier voor tijd werd het aantal spelers ook nog minder. Doriva mocht voortijdig naar de kleedkamers vertrekken toen hij zijn tweede gele kaart incasseerde. De eindstand werd uiteindelijk bepaald door de Wit-Rus Aliaksandr Hleb. De invaller maakte de zevende treffer vlak voor tijd, en besloot daarmee de eindstand op 7-0.

Het duel tussen Aston Villa en West Ham United ging behoorlijk gelijk op. De thuisploeg kwam op voorsprong door een kopbal van Lee Hendrie, die al na elf minuten was ingevallen voor de geblesseerde Eirik Bakke. Vlak na rust maakte Bobby Zamora gelijk door middel van een kopbal. Na een uur spelen kreeg West Ham een strafschop voor een handsbal van Mark Delaney. Marlon Harewood schoot koel binnen en maakte 1-2 vanaf de strafschopstip. Geen van beide ploegen kwam daarna nog tot scoren.

Birmingham City ging naar London op bezoek bij Charlton Athletic. De ploeg van Mario Melchiot doet het niet goed in de Premier League, en staat op een schamele negentiende plaats. Vandaag ging het ook niet geweldig. Via Bryan Hughes, die raak kopte vanuit een corner van Dennis Rommedahl, kwam Charlton op een 1-0 voorsprong. De rest van de wedstrijd gebeurde er weinig, tot de slotfase. City had nog een aantal goede kansen op de gelijkmaker, maar uiteindelijk viel de goal aan de andere kant. Darren Bent besliste de wedstrijd in blessuretijd: 2-0.

Bij Portsmouth zat Sander Westerveld weer op de bank. De club van de Nederlander ontving vandaag Everton. De ploeg uit Liverpool kwam na een dik half uur op een verdiende voorsprong door Leon Osman. Het was geen bijster boeiende wedstrijd, er werd dan ook niet meer gescoord. Portsmouth verliest opnieuw, Everton pakt drie belangrijke punten.

Newcastle United ging ook naar London voor de wedstrijd tegen Fulham. De eerste helft stond bol van de mislukte doorsteekpassjes, omdat veel spelers buitenspel stonden. In de tweede helft was het spel ook niet van een hoogstaand niveau. Fulham was wellicht iets beter, maar het verschil was te verwaarlozen. Een kwartier voor tijd werd nogmaals bewezen dat het niet het seizoen van Newcastle is. Steed Malbranque schoot raak op terugleggen van Collins John. The Toon slaagden er niet in om alsnog een punt mee naar huis te nemen. Fulham wint verdiend.

De Blackburn Rovers kregen de Bolton Wanderers op bezoek. Het voetbal was ver te zoeken deze wedstrijd, die bol stond van de aggressiviteit. Hidetoshi Nakata werd al na een half uur van het veld gestuurd met tweemaal geel, en dus moest Bolton tweederde van de wedstrijd met tien man verder. Er werd niet gescoord in Blackburn, in een wedstrijd die maar snel vergeten moet worden.

Update:

De wedstrijd tussen promovendus Wigan Athletic en West Bromwich Albion was vermakelijk, ondanks van het lage spelniveau. Nog voor rust kreeg West Brom-verdediger Darren Moore zijn tweede gele kaart, en dus werd er een spits afgehaald voor een nieuwe verdediger: Martin Albrechtsen. Diezelfde Deen maakte tien minuten na rust de enige treffer van de wedstrijd. West Brom pakt drie belangrijke punten.

Koploper Chelsea ging op bezoek bij hekkensluiter Sunderland. Vroeg in de wedstrijd kwam de thuisploeg nog wel op een voorsprong, door Liam Lawrence. Het was echter al vlug weer gelijk, toen Hernan Crespo binnenkopte op terugleggen van Joe Cole. Arjen Robben maakte twintig minuten voor tijd eindelijk de goal die Chelsea drie punten zouden bezorgen. De Nederlander liet zich gaan en sprong in de armen van de meegereisde fans, en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. De rest van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.