Savoldelli stelt Girozege veilig na spannende rit

Paolo Savoldelli heeft na een fantastische bergetappe zijn tweede Girozege veiliggesteld. In een secondenspel bleef hij Simoni en Rujano voor in het klassement. Rujano won de rit.

Voorafgaand aan de rit waren er eigenlijk nog twee serieuze kanshebbers op de eindzege: Savoldelli en Simoni. Zij werden gescheiden door een marge van 2.09 in het voordeel van Savoldelli.

De etappe werd gekenmerkt door een rustige aanloop. Van dat relatief makkelijke begin maakte een drietal gebruik om te zorgen voor de ontsnapping van de dag. De coureurs die op avontuur gingen waren Renshaw, Ivanov en Niermann, de Duitser die rijdt in dienst van Rabobank. Zij werden echter gedurende de loodzware beklimmingen opgeraapt door de protagonisten van deze Giro.

De eerste beklimming naar Sestrières leverde in het peloton weinig boeiends op.CSC maakte tempo, in de hoop op een drieslag voor Ivan Basso. Aan de voet van de zeer zware colle delle Finestre begon het spektakel, dat zou duren tot aan het eind van de rit. Raffaele Illiano opende de debatten met een splijtende demarrage. Alle favorieten volgden snel, op uitgerekend Savoldelli na.

In de groep van favorieten (dus zonder Savoldelli) maakten vooral Di Luca, Rujano en Simoni tempo. Bij bosjes vlogen de renners eraf. Al snel verloor Savoldelli meer dan twee minuten. Ook Basso en Cunego hadden geen kans tegen dit geweld. Simoni werd de virtuele leider. In de laatste acht kilometer van de Finestre werd een grindpaadje aangedaan, apocalyptische omstandigheden uit de tijd van Coppi en Bartali. Nu kreeg de drager van de roze trui het nog zwaarder, hij verloor per kilometer tientallen seconden. Een ‘wielerfan’ zag zich genoodzaakt de leider in crisis zo’n dertig meter te duwen. Het is de vraag wat de jury van de Giro daarmee zal aanvangen.

Op de top van de Finistre had Savoldelli 2.23 achterstand op de groep Simoni. Hij kreeg echter in de afdaling op weg naar de slotklim naar Sestrières hulp van Van Huffel en Ardila. Ook Gonchar en Garate kwamen de leider in nood later van hulp voorzien. Mede daardoor, en door zijn dalerskwaliteiten, liep de achterstand van Savoldelli weer terug.

Simoni’s kansen op de Giro-eindwinst slonken helemaal toen Di Luca kramp kreeg en zodoende Simoni en Rujano moest laten gaan. Di Luca werd node gemist in de kopgroep. De laatste klim was niet meer zo steil als de Finestre, dus Savoldelli leek weer in een uitermate gunstige uitgangspositie.

Daar dacht de kleine 23-jarige Venezolaan Rujano heel anders over. Hij liet Simoni achter op de col en begon rap tijd te winnen op de groep van Savoldelli. En zelfs Simoni kreeg weer even hoop op de eindzege. Met nog twee kilometer voor de boeg en drie kanshebbers voor de eindzege: het kon minder spannend. Uiteindelijk kon Savoldelli de schade dan toch beperken, vooral dankzij hulp van Gonchar in de slotkilometer. Een memorabele etappe na een boeiende ronde.

Morgen is de slotetappe naar Milaan. Het verschil tussen Savoldelli en Simoni is nu 28 seconden, onmogelijk om goed te maken in de biljartvlakke etappe van morgen.


Uitslag van de 19e etappe:
1. José Rujano (Ven) 5.49.30
2. Gilberto Simoni (Ita) + 0.26
3. Danilo Di Luca (Ita) + 1.37
4. Juan Garate (Spa) + 1.53
5. Wim Van Huffel (Bel) + 1.55
6. Sergei Gonchar (Oek) + 1.55
7. Paolo Savoldelli (Ita) + 1.55
8. Tadej Valjavec (Slo) + 1.55
9. Mauricio Ardila (Col) + 2.39
10. Emmanuele Sella (Ita) + 5.06


Klassement na 19 etappes:
1. Paolo Savoldelli (Ita) 88.01.43
2. Gilberto Simoni (Ita) + 0.28
3. José Rujano (Ven) + 0.45
4. Danilo Di Luca (Ita) + 2.42
5. Juan Garate (Spa) + 3.11
6. Sergei Gonchar (Oek) + 4.22
7. Vladimir Karpets (Rus) + 11.15
8. Pietro Caucchioli (Ita) + 11.38