Meetapparatuur wijst verkeerde winnares aan

De Duitse Bianca Kappler heeft niet lang kunnen genieten van haar eerste plek bij het verspringen het EK indooratletiek in het Spaanse Madrid.

Volgens de elektronische waarneming sprong de 28-jarige Kappler zaterdag 6,96 meter bij haar laatste poging. De sprong was echter ver onder de zeven meter en daarom diende de Portugese Naide Gomes met succes een protest in.

In eerste instantie werd Kappler tot winnares uitgeroepen, maar na lang beraad kwam de jury daarop terug. Zondag kreeg de Duitse de kans om de 6.70 meter van Gomes te overtreffen, maar dit weigerde ze. "Dat is belachelijk", aldus Kappler. "Het hele onderdeel zou opnieuw gehouden moeten worden."

De jury besloot haar daarop in plaats van de gouden plak een bronzen medaille toe te kennen. De Griekse Stella Pilatou (6,64) kreeg zilver en Adina Anton (6,59) kreeg op basis van haar sprong brons. Analyse op de Duitse TV leverde overigens op dat Kappler in werkelijkheid 6,65 meter had gesprongen en daarmee zou ze goed geweest zijn voor zilver.