Folding@Home breekt door PetaFLOP-barrière

Folding@Home is een programma waarmee computers over de hele wereld ingezet kunnen worden om ingewikkelde berekeningen voor de medische wereld uit te voeren. Door de rekenopdrachten te verspreiden over zo veel mogelijk computers, kun je zo de tijd die nodig is om al die berekeningen uit te voeren behoorlijk verkorten. De resultaten van deze berekeningen kunnen dan vervolgens gebruikt worden om ernstige ziekten zoals kanker, Alzheimer en Parkinson te genezen of voorkomen.

Sinds de lancering van de PS3 doet Sony ook mee met het programma, PS3-bezitters kunnen op hun console het gratis programma laten werken als zij de machine niet gebruiken. De introductie van de PS3 in het Folding@Home-programma heeft de medische wetenschap geen windeieren gelegd. Het aantal berekeningen, uitgedrukt in FLOPS (Floating Point Operations), schoot omhoog toen de PS3 mee ging doen.

Onlangs is er een nieuwe mijlpaal bereikt in het programma; de eerste PetaFLOP (ofwel 1024 TeraFLOPS of 1048576 GigaFLOPS) is bereikt. Op het meetmoment stond de teller op 1285 TeraFLOPS, waarvan 1020 van de CELL-processor van de PS3 af kwamen.