China maakt MMO met communistische trekjes

De Chinese overheid lijkt het zat te zijn met de invloeden die de huidige computergames op haar onderdanen heeft. De overheid heeft besloten een nieuwe online wereld te creeëren met personages gebaseerd op de oude vertrouwde communistische standaarden van het land.

In deze game geen superhelden, maar een communistische soldaat die bekend staat om zijn hulpvaardigheid. Bonussen en punten krijg je door goede daden te doen. Denk aan oude dametjes helpen, sokken stoppen en mensen die proberen op straat te spugen tegen te houden.

De ultieme beloning is een virtueel gesigneerd exemplaar van Mao Tse-Tung's Rode Boekje.

Ontwikkelaar Shanda is verantwoordelijk voor het spel. Shanda is het grootste gamebedrijf in China. De overheid sponsort het gehele spel in een poging het internet een "beetje op te schonen". De game, genaamd Chinese Hero Registry, zal ongeveer honderd personages in de Chinese geschiedenis bevatten.

Critici blijven echter sceptisch of deze game ooit zal aanslaan. Men verwacht niet dat zulke lieve helden het kunnen opnemen tegen de schietgrage stoere helden in de games van de westerse wereld.


Mao Tse-Tung's "Supreme Directives"

De makers zijn echter heilig overtuigd dat zij "het kwaad" kunnen verslaan met hun eigen game. Het zal meer dan tien jaar duren voordat alle honderd helden in de game zitten, maar de eerste vijf staan al te trappelen waaronder de imperial eunuch (ontdekte Amerika veel eerder dan Columbus), een generaal uit de Ming Dynastie en een onomkoopbare rechter.

Zhang Chunliag, specialist in online verslavingen, verklaart dat de game te weinig kracht heeft. "Het probleem is dat dit spel niet aantrekkelijk genoeg is voor de kinderen om de andere games links te laten liggen. Het is net alsof je verklaart een supergoedkope economy auto te ontwikkelen en redeneert dat daarom niemand ooit meer in een Mercedes wil rijden."