CPB: 'Koopzondagen leiden tot alcoholisme'
In een onlangs verschenen rapport over de winkelsluiting op zondag heeft het zogeheten onafhankelijke Centraal Planbureau aannames gemaakt, waar ze nu door Stichting Detailhandel Nederland voor op de vingers getikt worden. Het CPB stelt namelijk dat winkels op zondag opengooien zal leiden tot meer drankmisbruik en een terugloop in kerkbezoek.
Het rapport stelt dat “in bepaalde staten van de VS religieuzen aan de drank zijn gegaan omdat winkeliers als gevolg van een wetswijziging op zondag hun deuren mochten openen. Met als bijkomend gevolg een terugloop van het kerkbezoek en legere collectezakjes. En dat zou weer een negatief effect hebben op de armen in deze wereld.”
Secretaris van Detailhandel Nederland Jelger Zee zegt over het rapport: “Zoiets bespottelijks heb ik nog nooit gelezen. Het CPB komt niet verder dan aannames en schattingen. Het rapport puilt uit van ’ruwe schattingen om een indruk te krijgen’ en woorden als ’waarschijnlijk, mogelijk, vermoedelijk en niet exact’. Onverantwoord dat de Tweede Kamer morgen op basis hiervan en van het Nederlandse kerkbezoek gaat debatteren over de beperking van koopzondagen.”
Behalve het Amerikaanse onderzoek waarvan het CPB de gegevens klakkeloos naar de Nederlandse situatie kopieert, blijkt dat ook reisgids voor rugzaktoeristen Lonely Planet, alsmede Koopzondagen.net zijn raadgepleegd voor het onderzoek, dit terwijl laatstgenoemde zelf al aangeeft dat hun informatie niet objectief is.
Het CPB berekent als grove schatting, dat het voorgestelde aanscherpen van de winkeltijdenwet ongeveer 2000 voltijdbanen zal doen vervallen. Zee: “Het planbureau vergeet dat het vaak om deeltijdbanen gaat van als jongeren, vrouwen, allochtonen, herintreders en studenten. Wanneer deze en andere factoren, die het CPB buiten beschouwing heeft gelaten, mee worden gewogen dan staan er zo’n 24.000 banen op de tocht. Het is zeer onzeker of deze kwetsbare groep op de arbeidsmarkt snel aan een andere baan geholpen kan worden. Zeker in deze tijden van crisis.”
Minister Van der Hoeven van Economische Zaken geeft aan dat het kabinet niet van plan is binnenkort een besluit te nemen over de koopzondagen: “Door nu geen beslissing te nemen over de koopzondag worden duizenden banen veilig gesteld.” Het CPB wilde geen commentaar geven.