Mexicaanse drugsbaron opgepakt

De Mexicaanse politie heeft maandag een van de leiders van een groot drugskartel opgepakt. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Jesus 'The King' Zambada is een van de zestien leden van het Sinaloakartel die maandag werden opgepakt na een schotenwisseling met de politie. Bij de confrontatie werd een auto verwoest door een ontploffende granaat. Omdat Zambada een valse naam opgaf bij zijn arrestatie duurde het een paar dagen voordat hij werd geïdentificeerd.

Procureur-generaal Eduardo Medina noemde Zambada een van de vier leiders van het beruchte kartel. Hij wordt onder andere verdacht van betrokkenheid bij de moord, in mei, op het hoofd van de federale Mexicaanse politie. Volgens Medina gaf Zambada leiding aan de activiteiten van het kartel in het midden van het land, waaronder de smokkel valt van cocaïne en amfetamine. Ook zou Zambada verantwoordelijk zijn voor smokkel via het belangrijkste vliegveld van Mexico-stad. Aan het hoofd van het kartel van Sinaloa staat Joaquin 'El Chapo' Guzman, samen met de broer van Jesus Zambada, Ismael 'El Mayo' Zambada.

Het Sinaloakartel heeft de nodige tegenslagen te verwerken gekregen sinds president Felipe Calderon twee jaar geleden een groot offensief tegen de drugssmokkelaars begon. Maar ondanks belangrijke arrestaties en vele moorden in het drugsmilieu is de handel in drugs alleen maar toegenomen in Mexico, met name in het gebied aan de grens met de Verenigde Staten. Er wordt op steeds grotere schaal en op steeds gruwelijker manier gemoord in het noorden van het land. De laatste tijd vinden er in het drugsmilieu steeds meer onthoofdingen plaats.