Celstraf voor onbevoegde tandarts

Een 55-jarige ex-tandarts uit Leidschendam is vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een jaar cel, waarvan bijna negen maanden voorwaardelijk. Ook heeft de man een proeftijd van vijf jaar opgelegd gekregen. De rechter acht bewezen dat de onbevoegde tandarts vier patiënten heeft mishandeld en zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting.

De rechter bepaalde ook dat een deel van het vonnis mag worden gepubliceerd in vier tandheelkundige bladen, zoals Medisch Contact en het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, en een proeftijd van tien jaar geëist.

In 2001 werd tandarts Ben Verlinden door het Medisch Tuchtcollege onbevoegd verklaard. Toch heeft hij daarna volgens de rechter meerdere malen tandheelkundige behandelingen bij patiënten uitgevoerd. Dat zou hij hebben gedaan door zich uit te geven voor zijn tweelingbroer, die ook tandarts is.

Verlinden werd in 1995 al door het Tuchtcollege voor enkele maanden geschorst na klachten van patiënten. Toen hij weer aan de slag mocht, volgden meer klachten, waarop hij boetes kreeg. Deze klachten gingen onder meer over het kapotboren van kiezen.