30.000 agenten bewaken internet China

China heeft de meeste internetters ter wereld. Meer dan 253 miljoen Chinezen zijn aangesloten op het wereldwijde web. Deze miljoenen gebruikers kampen echter met de zwaarste internetcensuur ter wereld. Ruim 30.000 agenten houden dag en nacht het internet 'schoon'.

De macht van het internetpolitiekorps is groot. Berichten op weblogs die de overheid bekritiseren verdwijnen binnen enkele minuten. Sites die de "nationale veiligheid" in gevaar brengen, zetten de agenten plotsklaps op zwart. En zoekmachines censureren zichzelf uit angst totaal geblokkeerd te worden. De regels voor Chinese internetmedia zijn streng. Ze mogen alleen verhalen publiceren die door de overheid zijn goedgekeurd. Brengen ze andere artikelen dan worden ze gedwongen die te verwijderen, anders haalt de overheid de site uit de lucht. Sommige media publiceren kritische verhalen korte tijd in de hoop ze toch in omloop te krijgen. Veelal lukt dat, maar de prijs voor het medium is hoog.

Voor de Olympische Spelen trekken ruim 20.000 journalisten naar Peking. Zij klagen steen en been over de censuur, die hun zoektermen zoals Falungong en Amnesty International verbiedt. De overheid besloot in maart na overleg met het Internationaal Olympisch Comité de censuur wat af te zwakken. Even was er sprake van het opheffen van de internetregels voor journalisten, maar dat bleek donderdag toch niet het geval te zijn. De restricties blijven geldig, ondanks het gemor van de pers.