Behandeling omvangrijke vrouwenhandelzaak begint

In Almelo begint woensdag een grote rechtszaak over vrouwenhandel. Een Turkse bende van ongeveer 45 mensen dwong volgens justitie tientallen vrouwen tot prostitutie in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar.

De bendeleiders in de zogenoemde Sneep-zaak tatoeëerden hun initialen op de vrouwen. Ook werden de slachtoffers volgens het OM gedwongen tot borstvergrotingen en abortussen. De vrouwen moesten zeven dagen per week werken en duizend euro per dag afstaan. Daar kwamen onder meer de kosten van bodyguards bij. Die moesten verhinderen dat de vrouwen ontsnapten.

De broers Hasan en Saban B. staan met vier medeverdachten terecht. Justitie besluit in het najaar over de vervolging van de overige verdachten. Justitie denkt dat de bende minstens 78 vrouwen heeft uitgebuit. Die komen uit Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen. Vijftien van hen durfden aangifte te doen of een verklaring af te leggen.

De bende heeft volgens justitie onroerend goed in Duitsland en Turkije met een waarde van ruim 19 miljoen euro.

De behandeling van de zaak neemt meerdere dagen in beslag. De uitspraak wordt op 11 juli verwacht. Het is een zaak van de rechtbank Utrecht, maar de zittingen zijn in Almelo.