Bill Clinton noemt Obama 'een risico'

Icoon AmerikaBill Clinton, oud-president van Amerika, vindt dat presidentskandidaat Barack Obama te weinig ervaring heeft voor het hoogste ambt van het Witte Huis. Hij noemt Obama, de belangrijkste rivaal van zijn vrouw Hillary, 'een risico' voor de Democratische Partij.

Clinton stelt dat enkele jaren senatorschap niet genoeg is voor het Amerikaanse presidentschap. Obama zit sinds twee jaar in de Senaat, daarvoor was hij volksvertegenwoordiger in de staat Illinois. Stemmen op Obama zou volgens Clinton 'een gok' zijn.

Obama wuifde de kritiek van de hand: "Dezelfde oude ervaring is niet relevant", doelend op een beroemde uitspraak die Clinton tijdens de verkiezingen van 1992 deed. Toen was het George Bush senior die Bill Clinton niet ervaren genoeg vond.

De kritiek van Clinton komt op het moment dat Obama hard inloopt op zijn concurrent Hillary Clinton. In de peilingen wordt het verschil steeds kleiner en in de staten waar als eerste voorverkiezingen worden gehouden is Obama zelfs favoriet. Obama wordt mede populairder doordat Oprah Winfrey de Democratische presidentskandidaat steunt.

Begin januari volgen de eerste voorverkiezingen in een aantal Amerikaanse staten. De echte veldslag is op 20 februari, op de zogeheten Super Tuesday, waarbij in twintig staten tegelijkertijd voorverkiezingen worden gehouden.


Bill Clinton

Bezoek ook het forum eens voor meer over de Amerikaanse voorverkiezingen.