Nieuws
Dt-fouten zijn vrijwel onvermijdelijk

De dt-fouten zijn niet alleen onvermijdelijk, ze leveren nog steeds een dagelijkse bron van ergernis op. De Nederlandse Taalunie heeft een enquête gehouden waaruit blijkt dat driekwart van de leraren een dt-fout ‘heel erg’ vindt. Een op de vijf vindt het ‘redelijk erg’ en zes procent van de leraren vindt het ‘wel erg’. Die verhoudingen liggen onder de leerlingen wel anders, maar ook zij storen zich massaal aan de fouten: 40 procent vindt het heel erg en 32 procent vindt het redelijk erg.
Op de vraag of het onderwijs meer aandacht moet besteden aan de spelling verschillen de meningen van docenten versus leerlingen wél: de helft van de docenten is het er ‘absoluut mee eens’ terwijl maar veertien procent van de leerlingen die optie koos, de meeste van hen kozen neutraal.
maar nu snap ik 't eindelijk, Desdinova, ge bent enne ne goeie leroar
Ik erger me er ook regelmatig aan. Zelfs in officiéle documenten of wetenschappelijke teksten kom je taalfouten tegen. Natuurlijk is het niet zo dat de hele tekst dan gelijk onleesbaar is, maar het wekt wel de indruk dat er weinig zorg aan besteed is. Als de schrijver echt zorgvuldig met zijn tekst bezig was geweest, had hij die fouten er wel uit gehaald.
Het is gewoon belangrijk om goed te kunnen spellen, bijvoorbeeld als je een sollicitatiebrief gaat schrijven. Ook al vind jij het onzin, je zult maar net een baas treffen die er wel op let.
In andere situaties, zoals op internet, is het misschien minder belangrijk om op je spelling te letten, maar ik merk dat het beter is om het gewoon altijd te doen, dan verleer je het tenminste niet en kun je het ook nog als het wél nodig is.
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Aangezien je het d/t probleem alleen bij werkwoorden op een d hebt, vul je op de plaats van word een gelijksoortig werkwoord in (maken is altijd goed)
Je krijgt dan: Ik maak 17 (dat dat een rare zin is maakt niet uit, het gaat om de uitgang, want je zegt automatisch al niet "ik maakt 17.
Dat kan bij heel veel zinnen (of in ieder geval, bij alle persoonsvormen). Probeer maar eens.
Daarom valt het me toch tegen van deze Belg. Belgen krijgen een duidelijk betere schoolopleiding en hebben ontegenzeglijk een beter taalgevoel dan wij Nederlanders
Dat de dt fouten een dagelijkse bron van ergernis vormen geldt vooral voor de ouderen onder ons; de jongeren hebben er immers geen benul van dat ze die fouten maken.
Het zal een tour de force worden de huidige generatie van Nederlanders en medelanders de dt bij te brengen zeker waar toch duidelijk moet zijn dat de leraren en leraressen van tegenwoordig die grammatica zelf niet machtig zijn.
Zooooooo... foto
de meeste van hen kozen neutraal
http://vrttaal.net/taalda(...)/m-mz/st-m0003.shtml
-From Belgium
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken