'Wereldwijde energiecrisis in acht jaar'
Dit komt met name door de snelgroeiende economie van China en in mindere mate India. Omdat veel Chinezen en Indiërs gebruik gaan maken van motoren, auto's en vliegtuigen zal de vraag naar energie explosief stijgen, veel meer dan deskundigen voorheen hadden voorspeld. Ook zullen de inwoners van beide landen een westerse levensstijl nastreven met allerlei huishoudelijk apparatuur en dergelijke, en dat zal veel energie gaan kosten.
De wereldwijde energiebehoefte zal, omgerekend in olie, stijgen van 11,4 miljard ton naar 17,7 miljard ton olie in 2030. Dit is een stijging van meer dan 50 procent. Ongeveer de helft van die toename komt op naam van China en India.
De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool, zal de komende jaren dan ook fors toenemen. De vraag naar kolen stijgt de komende twee decennia zelfs 73 procent. De uitstoot van CO2 zal hierdoor sterk stijgen. Ook wordt dit jaar verwacht dat China de Verenigde Staten overtreft als grootste energieverbruiker.
De brandstofprijzen zullen waarschijnlijk met grote schokken hun weg omhoog vinden. Dit komt mede omdat de productie achterblijft, terwijl bedrijven en mensen maar blijven consumeren. Olieproducerende landen zullen grote investeringen moeten doen in hun olieproductie. De invloed van het oliekartel OPEC zal toenemen. De grotere vraag naar olie komt mede doordat het aantal auto's en vrachtwagens wereldwijd stijgt van 900 miljoen nu naar 2,1 miljard in 2030.
Het tij is volgens het IEA nog wel te keren door innovatie, energiebesparing en alternatieve energiebronnen. Maar dat moet dan wel snel gebeuren, want er wordt nu nog te veel gepraat in plaats van actie ondernomen. Toch zullen energiebesparende maatregelen de groei in de energiebehoefte volgens het adviesorgaan slechts afvlakken. Voor een afname is een 'radicale beleidswijziging' nodig.