'Geweld bij zelfverdediging moet mogen'

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat burgers die een inbreker hun huis uitslaan, niet langer onmiddellijk door de politie als verdachte moeten worden beschouwd. De VVD gaat daarin het verst en wil zelfs dat een dergelijk recht op zelfverdediging wettelijk wordt vastgelegd.

CDA en PvdA die het met de VVD eens zijn dat geweld tegen inbrekers mag - zolang het niet buitensporig is - vinden nieuwe wetgeving echter onnodig. Zij mensen dat de huidige regelgeving voldoende garanties geeft aan zich verdedigende burgers. Bovendien vrezen CDA en PvdA dat als het recht op geweld wettelijk wordt vastgelegd, dat kan leiden tot burgers die het recht in eigen hand gaan nemen.

Initiatiefwet
Momenteel is het zo dat als je een inbreker aantreft, je die niet mag neerslaan. Pas als de inbreker je aanvalt, mag je - gepast - geweld gebruiken. Als je als eerste slaat, sta je sowieso als verdachte te boek.

VVD-Kamerlid Fred Teeven zal daarom een initiatiefwet indienen die hier iets aan moet doen. ''Er zijn schrijnende gevallen van winkeldiefstal bekend waar de winkelier nog op het bureau verhoord werd, terwijl de winkeldief alweer in vrijheid was gesteld'', aldus een VVD-woordvoerder.

Met dank aan Maraatje voor de submit.