'GroenLinks te snel uit kabinetsvorming'

PolitiekGroenLinks had zich niet zo snel buiten de vorming van een nieuw kabinet moeten plaatsen. Dat zei Jos van der Lans, Eerste Kamerlid voor GroenLinks gisteren in het tv-programma Buitenhof.

Fractieleidster Femke Halsema had haar kaarten nog in de hand moeten houden en als troef een radicale breuk met het bestaande milieubeleid op tafel kunnen leggen. Van der Lans begrijpt dat zijn partij bescheidenheid past na het verlies van een zetel bij de recente verkiezingen ''maar het gaat om de inhoud, om wat je kunt bereiken.'' Hij vindt dat Nederland de laatste vier jaar stil staat met het milieubeleid.

Van der Lans denkt dat de formatie van CDA, PvdA met de ChristenUnie een gerede kans maakt, waardoor GroenLinks met lege handen staat. ''Dat is jammer, we hadden moeten gaan voor de inhoud.'' GroenLinks had volgens hem als enige partij een programma van duurzaamheid kunnen aanjagen.

Milieu
De ChristenUnie maakt zich weliswaar ook sterk voor het milieu maar Van der Lans vindt dat die post het beste in handen is van GroenLinks, zeker gezien de opkomende kwestie met kernenergie. Ook had GroenLinks een punt moeten maken van de Europese Unie. De ChristenUnie was tegen de Europese Grondwet.

De PvdA had na het afhaken van de SP een voorkeur voor een coalitie met GroenLinks maar heeft overleg met de ChristenUnie niet geblokkeerd.

Vandaag begint informateur Rein Jan Hoekstra de besprekingen met de leiders van het CDA, PvdA en de ChristenUnie.