Felle kritiek vanuit politiek op Wilders

De snoeiharde aanval die Kamerlid Geert Wilders in zijn functie als lijsttrekker van de Partij voor de vrijheid deze week uitte op de islam, is hem op felle kritiek komen te staan van collega politici.

Wilders liet dit weekend in de Volkskrant onder meer weten dat de paus volkomen gelijk had toen die zei dat de islam een gewelddadige religie is. ''Islam betekent onderwerping en bekering van niet moslims.'' Er is ''absoluut'' een verband tussen de islam en criminaliteit, stelt hij verder. ''De cijfers tonen dat aan. Een op de vijf Marokkaanse jongeren staat als verdachte geregistreerd. Hun gedrag vloeit voort uit hun religie en cultuur.'' Verder zei Wilders een ''tsunami te vrezen van een ons wezensvreemde cultuur die hier steeds dominanter wordt.'' Volgens Wilders zullen moslims van de grote steden naar het platteland trekken. ''De islamisering raakt ons in ons hart, in onze identiteit, in onze cultuur. Daar moet een halt aan worden toegeroepen.''

Veel politici van links tot rechts vinden de uitspraken van Wilders te ver gaan. Jan Marijnissen (SP), Martijn van Dam (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) denken dat Wilders de wanhoop nabij is, nu hij zijn toevlucht neemt tot dergelijke krachtige uitspraken. ''Hij hoopt misschien dat hij meer aandacht krijgt als hij zich overschreeuwt'', aldus Marijnissen die de uitlatingen van Wilders ''zeer onsmakelijk'' vindt. Pechtold noemde de vergelijking met een tsunami ''misselijkmakend''.

Ook islam- en immigratiecriticus Marco Pastors, lijsttrekker van EÚnNL, distantieerde zich van de uitlatingen van Wilders. Hij vreest spanningen die tot uitbarsting komen door de ''te scherpe uitspraken''.

Juridisch
Directeur Ilhan Akel van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB) vindt dat Wilders ''doelbewust haat zaait'' onder bevolkingsgroepen. ''Ik vind het schokkend en zeer betreurenswaardig.'' Het NCB onderzoekt of Wilders juridisch kan worden aangepakt.