Theo Maassen krijgt Theaterprijs

CabaretCabaretier Theo Maassen (1966) krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs. Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds maandag laten weten. Maassen krijgt de prijs, bestaande uit onder meer 50.000 euro, voor zijn gedurfde combinatie van theater en cabaret.

De jury noemt Maassen de grootste kleinkunstnaar van dit moment in Nederland. ''Terwijl veel theatermakers een vinger aan de pols van de tijd proberen te houden, draait Maassen die pols bijna om. Hij doet pijn, pijnigt de tijd en de toeschouwer, en zet de geest hardhandig in werking. De jury is er unaniem van overtuigd dat Maassen op dit moment, en in dit tijdsgewricht, de grootste Nederlandse kleinkunstenaar is.''

De prijs wordt 6 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Maassen won in 1990 de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival en de jury- en publieksprijs van het Cameretten cabaretfestival. Verder maakte hij eigen cabaretprogramma's, het radioprogramma 'Mannen van de radio', de documentaire 'De onterechte kampioen' (camera en regie) en de rap 'Doodsbedreiging'. Daarnaast speelde hij in films, tv-programma's en het toneelstuk 'De sterfscŔne'.