'Vanaf 2008 belastingaangifte per sms'

Icoon EconomieVanaf 2008 gaat de belastingdienst de aangifte van burgers zelf invullen. Om het makkelijker te maken, leuker kan immers toch niet, stelt staatssecretaris Wijn van Financiën voor dat burgers het voorstel van de belastingdienst kunnen goedkeuren per sms. Ook pleit de staatssecretaris voor extra geld voor een verdere verlaging van de winstbelasting.

Wijn wil dat de belastingdienst de belastingaangifte vanaf 2008 vooraf invult voor burgers, zoals nu al het geval is bij de voorlopige teruggaaf voor bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. "Wij vullen alles in. Mensen hoeven dan alleen nog maar te checken of alles klopt. Zijn ze het eens met de aangifte, dan kunnen ze dat per sms aan ons laten weten", aldus Wijn.

Het vooraf invullen van een belastingaangifte zou geen probleem moeten zijn voor de belastingdienst. Belangrijke zaken als inkomen, de waarde van een eigen woning, eigen vermogen en uitkeringen zijn namelijk al bekend bij de fiscus. Wijn stelt dat de belastingdienst een centrale kas wordt, waar burgers een bedrijven een rekening-courant aanhouden. "Uiteindelijk krijgt iedereen een persoonlijke webpagina waarop al zijn zaken met het Rijk zichtbaar zijn", aldus Wijn.

Met dank aan FdBeer voor de submit.