FARC heeft een nieuwe leider

Icoon Buitenlands nieuws De partij-ideoloog Alfonso Cano is tot nieuwe leider van de Colombiaanse rebellengroep FARC gekozen. Dit werd eerder dit weekend bekend gemaakt door Senator Jaime Dussan, lid van een andere linkse politieke partij. Volgens Dussan heeft de FARC hem gevraagd de benoeming bekend te maken.

De FARC is met ongeveer 17.000 strijdkrachten momenteel één van de grootste guerrillalegers ter wereld. De afgelopen veertig jaar heeft het FARC-leger een hevige strijd gevoerd met de regering van Colombia, met als ultieme doel een marxistische regering. De strijd gaat nog steeds gepaard met aanslagen, ontvoeringen en moorden.

De financiën voor het rebellenleger zijn vooral afkomstig uit de drugshandel, waarmee de FARC ook één van de grootste drugskartels ter wereld is. Samen met de inkomsten afkomstig uit ontvoeringen en afpersingen maakt dit de FARC tot de rijkste groep rebellen ter wereld. Dit alles heeft er toe geleid dat volgens sommige schattingen bijna de helft van Colombia door de FARC gecontroleerd wordt.

De echte naam van Cano is Guillermo León Saenz Vargas. Hij volgt FARC-oprichter Manuel Marulanda Vélez op, bij wie enkele maanden terug prostaatkanker geconstateerd werd. De 74-jarige Marulanda zou stervende zijn, of mogelijk zelfs al overleden zijn. Met de benoeming van Cano hopen veel mensen dat de FARC zich meer gaat richten op politiek in plaats van op guerrillastrijd.