Havenbeveiliging Amerika nog drastischer omhoog

Icoon Buitenlands nieuwsSinds de aanslagen op 11 september is de beveiliging van havens in Amerika drastisch opgevoerd. De kustwacht krijgt steeds betere technologische middelen tot zijn beschikking om te surveilleren en te inspecteren. Vanaf 1 juli gaan er nog strengere veiligheidsregels gelden.


De kustwacht escorteert al ieder schip dat de havens in en uit vaart en nu test ze in Miami een netwerk van bewakingscamera's die schepen in Amerikaanse wateren inspecteren. Als dit werkt, zal het programma worden uitgebreid naar andere havens.

De nieuwe beveiligingsregels die op 1 juli ingaan verplichten elk schip en elke haven tot het opstellen van een veiligheidsplan. Naast x-rays en metaaldetectors denken sommige maatschappijen aan het invoegen van digitale foto's van passagiers in hun 'boarding-pas.' ''We wisselen gegevens van de passagiers uit met de federale autoriteiten'', zegt kapitein Bill Wright van de Royal Caribbean/Celebrity Cruises. ''Ze kunnen dan in hun database controleren of we geen terroristen aan boord hebben.''

Beveiligingsexperts zeggen dat deze combinatie van verbeterd speurwerk en fysieke opsporing leidt tot verhoging van de veiligheid. Daarvoor moeten wel nog enkele gaten in de beveiliging van de havens worden gedicht.

Subheader
De kustwacht is zwaar bewapend