Amerikaanse Marsrobot "Spirit" succesvol geland

Milord, eborn, JusdRanz, Bre3nzz en DaMSWer hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse Mars rover "Spirit" is vanmorgen om 5:34 uur Nederlandse tijd op Mars geland. Anders dan met de Europese Beagle 2 Mars lander werd nu na een radiostilte wel contact gemaakt, de ruimtevaartorganisatie NASA kon dit verheugd snel melden.

De lander wist in de zes minuten durende afdaling in de atmosfeer de dalingssnelheid van 19.000 km/h perfect te reduceren, waarna het stuiterend landde. Na ongeveer twintig minuten kwamen vervolgens de verwachte signalen binnen. De verwachting is dat binnen 24 uur een foto van de landingsplaats beschikbaar komt.

De missie, die in juni van de aarde vertrok, zal naar sporen van leven zoeken. Dit project lijkt met een succesvolle landing in de zogenaamde Gusev krater en 'verbinding met aarde' nu goed op weg te zijn. Over drie weken zal nog een Amerikaanse ruimtesonde arriveren, de Opportunity, die soortgelijk onderzoek zal gaan verrichten aan de andere kant van de planeet.

Mocht de ESA nog contact verkrijgen met haar lander, dan zou dat betekenen dat drie robots tegelijk actief zijn op Mars.

Meer informatie over de Mars Rover kun je hier lezen.